Në Shtetet e Bashkuara , konkretisht në Kaliforni, 69-vjeçari afrikano-amerikan, Maurice Hastings , u lirua pasi kaloi 38 vjet burg për një krim që nuk e kreu. Dënimi i tij, që daton në vitin 1988, u anulua më 20 tetor, pasi një test i ADN-së e la të lirë, duke vërtetuar se fajtori nuk ishte ai, por një burrë tjetër., sikurse raporton BBC .

 

Prokurori i Los Anxhelosit, George Gascón e quajti atë një “padrejtësi të tmerrshme”. 

 

 

“Sistemi gjyqësor nuk është i përsosur. Kur mësojmë për prova të reja që na bëjnë të humbasim besimin në një besim, është detyrimi ynë të veprojmë shpejt,” shtoi ai.

 

“Jam lutur për shumë vite që kjo ditë të vijë. Tani dua vetëm të shijoj atë që ka mbetur nga jeta ime”, tha Hastings pas lirimit.

 

Roberta Wydermyer  u sulmua seksualisht dhe më pas u vra me një të shtënë me armë në kokë. Trupi i saj u gjet në vitin 1983 në bagazhin e automjetit të vet në periferi të Los Anxhelosit.

Hastings u akuzua për vrasjen, por ai gjithmonë ka deklaruar se eshte i pafajshëm.

 

Prokuroria kërkoi dënimin me vdekje për të, por më pas ai u dënua me burgim të përjetshëm.

 

Në kohën e autopsisë, në trup ishin gjetur gjurmë të spermës: Hastings kishte kërkuar një test të ADN-së në vitin 2000. Kjo kërkesë, megjithatë, u refuzua nga prokurori i rrethit.   

 

Megjithatë, në qershor të këtij viti, ai arriti të merrte testin, i cili tregoi se profili i ADN-së korrespondonte me një burrë tjetër,i dënuar për rrëmbimin e një gruaje tjetër (edhe ajo e gjetur në bagazhin e një ‘makine-) dhe që kishte vdekur në burg në vitin 2020./Tgcom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *