Hekuri është shumë i rëndësishëm në shtatzëni sepse ndihmon qelizat e kuqe të gjakut të bartin oksigjenin në trup dhe përmes placentës te foshnja.

 

Është gjithashtu i rëndësishëm për prodhimin e kockave, kërcit dhe indeve të tjera lidhëse. Shumë gra nuk marrin mjaftueshëm hekur gjatë shtatzënisë (gratë shtatzëna kanë nevojë për 27 mg në ditë, ndërsa të tjerat vetëm 18 mg).

 

Ekzistojnë dy lloje hekuri: hekuri heme që gjendet në ushqimet shtazore (vezë, mish pa dhjamë, shpendë dhe peshk), dhe hekur jo-hem që gjendet në ushqimet bimore (perime me gjethe jeshile, fruta të thata, arra, tërshërë), bishtajore dhe mëngjes të fortifikuar. drithërat), të cilat janë më të vështira për t’u absorbuar.

 

Gjatë shtatzënisë, trupi juaj prodhon pothuajse 50% më shumë gjak se zakonisht dhe kjo është arsyeja pse keni nevojë për hemoglobinë shtesë dhe rrjedhimisht hekur shtesë. Në të njëjtën kohë, me rritjen e foshnjës, rritet nevoja për më shumë hekur, veçanërisht në tremujorin e dytë dhe të tretë të shtatzënisë. Mungesa e hekurit gjatë shtatzënisë shoqërohet me komplikacione të ndryshme të shtatzënisë si lindja e parakohshme, pesha e ulët e foshnjave, vdekshmëria foshnjore etj.

 

Hekuri është i nevojshëm jo vetëm për mbarëvajtjen e shtatzënisë, por edhe për të shmangur rreziqet për nënën gjatë lindjes. Një anemi e mundshme ka të ngjarë të përkeqësohet ndjeshëm nëse ka një humbje të madhe gjaku gjatë lindjes. Përveç kësaj, anemia mund të ngadalësojë procesin e rikuperimit të trupit pas lindjes. Së fundi, mbani në mend se një trupi të shëndetshëm do t’i nevojiten rreth dy vjet për të rifituar rezervat e hekurit që kishte përpara procesit të shtatzënisë dhe lindjes. Në çdo rast, gjinekologët rekomandojnë që të vazhdoni të merrni suplementin për të paktën 40 ditë pas lindjes ose derisa të ndaloni ushqyerjen me gji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *