Një ditë para se marrëveshja e grurit të skadonte, Rusia ka dhënë miratimin e saj për zgjatje me 120 ditë.

 

Marrëveshja e nënshkruar në Stamboll mes Rusisë, Ukrainës, Turqisë dhe OKB parashikonte që ajo të zgjatej automatikisht nëse asnjëri nga vendet nuk kishte kundërshtime.

 

Ministria e Jashtme Ruse tha se ajo nuk do të vendoste embargo ndaj eksportit të grurit, por se edhe OKB duhet ti përmbahet marrëveshjeve të veta për lejimin e eksporteve ruse të plehrave kimike dhe ushqimit.

 

Moska  thekson se është bërë njëfarë progresi në lejimin e eksporteve ruse kohët e fundit, por se priste që situata të zgjidhej plotësisht brenda 120 ditësh.

 

Kremlini shton se sipas marrëveshjes ka korridore të posaçme në Detin e Zi për qëllime humanitare dhe nëse ato përdoren nga Ukraina për qëllime ushtarake, Moska do të tërhiqet menjëherë.

 

Gjithashtu bën të ditur se ka marrë garanci nga Kievi se një sulm në bazën e saj në Sevastopol nuk do të përsëritet dhe se kjo ka bëre që marrëveshja të shtyhet pa vonesa. Marrëveshja e grurit e nënshkruar në korrik në Stamboll lejon nxjerrjen e miliona tonëve grurë nga portet e Ukrainës dhe shpërndarjen e tyre drejt vendeve të treta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *