Britania është vendi i pare qe largohet nga blloku 28 anëtaresh dhe ky vendim ka shtuar shqetësimin per fatin e unionit. Per kreret e Bashkimit Europian tashme e rëndësishme eshte qe te ruhet uniteti. Përmes nje deklarate te përbashkët, ata theksojnë se Britania duhet te nxitoje me negociatat per largimin, pasi çdo vonese do te zgjaste pasigurinë.

Jean Claude Juncker: Fitorja e atyre qe kërkuan largimin nuk është fillimi i fundit te Europes. Bashkimi i 27 vendeve te mbetura do te vazhdoje. Ne jemi te lidhur nga historia, gjeografia, interesi i përbashkët dhe se bashku do te shtojmë prosperitetin dhe do te mundësojmë nje ambient te sigurte per qytetaret tanë.

Rezultati i referendumit është përcjellë me keqardhje nga liderët e qeverive europiane. Kancelaria gjermane Angela Merkel kërkoi nga Brukseli qe ne te ardhmen te ruaje marrëdhënie te ngushta me Britaninë. Ndërsa presidenti francez Holond tha se nuk duhet lejuar nje efekt domino me vendet e tjera.

Angela Mergel: Jetojmë ne kohe te trazuara dhe Europa duhet te ruaje qetësinë. Duhet te bëjmë nje analize te qete dhe te marrim vendime. Ne duhet te jemi te sigurte se Europa është e larmishme, ashtu siç janë edhe qytetaret e BE.

Francois Hollande: Sot historia troket ne derën tone. Gjendemi përpara mbylljes se evropes apo rikonfirmimit të ekzistencës se saj. Do të bej ç’të jete e mundur për të mundësuar ndryshimin e thelle, sesa të tërhiqem. Franca ka përgjegjësi te veçante, sepse është ne zemër te evrope, ajo ndërtoj evropes dhe mund te orientoje dhe vendet e tjera.

Lajmi per largimin e Britanisë ka nxitur krerët e BE, kancelaren gjermane Merkel, presidentin francez Hollande dhe kryeministrin italian Renzi te mbajnë nje takim ne Berlin ditën e hëne. I menjëhershëm ka qene reagimi i presidentit amerikan Barak Obama, i cili me nje komunikate ka thëne se pavarësisht qëndrimit te tij publik ai respekton vendimin e popullit britanik. Ndërsa homologu i tij rus Vladimir Putin ka thëne se rezultati i votimit është i kuptueshëm, pasi askush nuk dëshiron nje ekonomi te dobët. Shefi i NATO-s Stolenberg tha se pavarësisht vendimit, Britania mbetet një aleat i forte dhe do te vazhdoje te luaje rol drejtues ne ketë organizate. Vendimi per largimin nga unioni ka shkaktuar nje vale reagimi edhe nder partitë europiane te ekstremit te djathte, qe kane kërkuar mbajtjen e referendumeve te ngjashme ne vende te tjera te BE

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *