Qeveria holandeze ka planifikuar ndërtimin e dy centraleve të reja bërthamore gjatë dekadës së ardhshme, sipas Ministrisë së Energjisë.

 

 

Qeveria ka caktuar Borssele, në provincën Zeeland, si vendndodhjen e preferuar, ku një central bërthamor ka funksionuar për dekada.

 

 

Një vendim përfundimtar do të merret në fund të vitit 2024. Roterdami gjithashtu po konsiderohet si një vend i mundshëm për ndërtimin e centralit.

 

 

Puna për ndërtimin e centraleve të reja pritet të përfundojnë rreth vitit 2035. Me një kapacitet prej 1,000 deri në 1,650 megavat, ato do të prodhojnë 9% deri në 13% të energjisë elektrike në vend.

 

 

Ministria tha se jetëgjatësia operative e centralit aktual bërthamor në Borssele, i vetmi në Holandë në kohën e paracaktuar, do të zgjatet përtej vitit 2033.

 

 

Një reaktor në Dodewaard afër Nijmegen, afër kufirit gjerman, u mbyll në vitin 1997.

 

 

Energjia bërthamore nuk ka luajtur një rol të rëndësishëm në Holandë, e cila mbështetet kryesisht në gazin e transportuar nga provinca veriore e Groningenit.

 

 

Megjithatë, sipas planeve holandeze të energjisë, energjia e erës dhe energjia diellore do të sigurojnë 80% të furnizimit me energji të vendit deri në vitin 2030.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *