Njerëzit kanë harruar se pëllumbat janë zbutur shumë vite më parë. Që atëherë, pëllumbat kanë dëshmuar se janë një specie tepër e zgjuar.

Pëllumbat kanë ofruar funksione të shumta për njerëzit por pasi i kanë tërhequr nga shtëpitë e tyre për të na ofruar shërbime, njerëzit tani i konsiderojnë ata si dëmtues invazivë të qytetit.

Zbutja – Pëllumbi në fakt u zbut nga njerëzit 10,000 vjet më parë. Pëllumbat u rritën në mënyrë selektive nga pëllumbi i egër i shkëmbit. Zbutja e tyre i vendos ata në të njëjtën kategori me qentë të cilët ka të ngjarë të jenë zbutur mbi 23,000 vjet më parë në Siberi.

Rëndësia fetare – Pëllumbat përmenden në tekstet fetare dhe i atribuohet rëndësi simbolike në fetë duke përfshirë krishterimin, judaizmin, islamin, sikizmin dhe hinduizmin. Treguesi i parë historik i një rëndësie fetare të lidhur me pëllumbin e zbutur ishte në vitin 3000 pes, gjatë gërmimeve të tempujve dhe varreve në Egjipt.

Origjina e tyre – Ndërsa shumë njerëz në SHBA besojnë se pëllumbat e kanë origjinën në vend për shkak të kudo ndodhjes së tyre, pëllumbat janë në fakt vendas në Afrikën e Veriut, Lindjen e Mesme dhe Evropën. Evropianët fillimisht sollën pëllumba në Amerikën e Veriut në vitet 1600 si një burim ushqimi.

Lajmëtarët – Pëllumbi është ndoshta më i njohur për aftësinë e tij për t’u kthyer përsëri nga distanca të gjata, deri në 2,092 km larg dhe njerëzit kanë përfituar shumë nga kjo aftësi. Referenca më e hershme për pëllumbin që përdorej për të dërguar mesazhe daton në vitin 2500 pes. Tradita ka vazhduar gjatë gjithë historisë, nga romakët dhe grekët e lashtë deri te shërbimi i parë i sofistikuar i mesazheve i krijuar në Siri dhe Persi në shekullin e 12-të të erës sonë.

Sport – Garat e pëllumbave ende shijohen nga një numër i madh entuziastësh në mbarë botën. Sporti i ditëve moderne të garave me pëllumba thuhet se filloi në Belgjikë në vitin 1850 dhe përfshin lëshimin e pëllumbave për të fluturuar në një distancë të matur me kujdes për të parë se cili mund ta bëjë atë më shpejt.

Specie inteligjente – Pëllumbat mund të njohin të gjitha shkronjat e alfabetit dhe atyre mund t’u mësohen veprime relativisht komplekse dhe sekuenca përgjigjesh. Ata janë gjithashtu në gjendje të bëjnë dallimin midis fotove të njerëzve të ndryshëm, madje edhe dy njerëzve të ndryshëm në të njëjtën fotografi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *