A keni menduar ndonjëherë pse ekspertët rekomandojnë të flini në një dhomë të errët? Shikoni më poshtë çfarë ndodh me trupin tuaj nëse ekspozoheni në dritë pas mesnate.

Rritja e ekspozimit ndaj dritës gjatë natës gjatë orës 12:30 dhe 18:00  është e lidhur me një rrezik më të lartë të zhvillimit të diabetit të tipit 2, kanë pohuar studiuesit në Universitetin Flinders në Australi.

Ekipi hulumtues hipotezon se drita ndikon në modelet e gjumit, të cilat janë të rëndësishme për ruajtjen e ndjeshmërisë së shëndetshme ndaj insulinës dhe niveleve të qëndrueshme të sheqerit në gjak.

Në fakt, sipas një studimi të publikuar në Lancet Regional Health-Europe, rreziku i diabetit të tipit 2 ishte më i lartë tek njerëzit e ekspozuar ndaj dritës gjatë natës, edhe kur faktorë të tillë si stili i jetesës, modelet e gjumit, dieta dhe shëndeti mendor ishin marrë parasysh.

Për më tepër, sa më e fortë drita ndaj të cilës ekspozoheshin pjesëmarrësit, aq më i madh rritej rreziku i diabetit të tipit 2.

Autorët e studimit shpjegojnë: “Ekspozimi ndaj dritës së natës mund të prishë ritmet cirkadiane dhe të çojë në ndryshime në sekretimin e insulinës dhe metabolizmin e glukozës. Këto ndryshime ndikojnë në aftësinë e trupit për të rregulluar nivelet e sheqerit në gjak dhe përfundimisht mund të çojnë në zhvillimin e diabetit të tipit 2”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *