Vetë natyra e njeriut është ndërtuar që të komunikojë dhe herë pas herë të komentojë dhe gjërat përrreth jo vetëm kolegët por edhe një aktore apo një tjetër histori.

 

Thashethemi vetë është i padëmshëm dhe fiziologjik; mund të ketë edhe shumë aspekte pozitive dhe mund të na shtyjë të përmirësojmë vetveten.

 

Edhe pse shpesh ky lloj i bisedës shoqërohet nga ndjenjat e zilisë dhe vetëkënaqësisë keqdashëse. E megjithatë, shkenca thotë se e gjithë kjo është një fakt atavist dhe se ka kontribuar edhe në mbijetesën e specieve njerëzore.

 

Më poshtë do të lexoni disa detaje se pse ndodh një fenomen i tillë;

 

Çështje kurioziteti

 

Në bazë të thashethemeve shpesh ka një lëvizje natyrore të kuriozitetit. Ne jemi të interesuar të njohim faktet e të tjerëve, duke zbuluar “çfarë vlon në tenxhere”, duke qenë në hap me lajmet e fundit. Deri këtu shumë mirë: më pak pozitive është përpjekja për të futur hundët deri në gjëra se kush është objekt i thashethemit, gjëra që duan t’i mbajnë private, pa i ndarë ato me të tjerët. Edhe më keq, pasi zbulohet “sekreti”, e kthejnë atë në një objekt bisede dhe komente me të tjerët. Edhe pse, siç e dimë mirë, një pjesë e kënaqësisë së thashethemeve qëndron në ndarjen e diçkaje që nuk duhet ta dimë.

 

Efekt kohezioni

Një nga aspektet pozitive të thashethemeve qëndron në këtë formë të ndarjes, edhe pse pak e çoroditur, e cila ka aftësinë për t’u bashkuar me anëtarët e tjerë të grupit tonë dhe për të përmirësuar kohezionin që na lidh me ta. Disa studime të kohëve të fundit kanë theksuar faktin se përgjimi është një ritual i vërtetë shoqëror i dobishëm në forcimin e rrjeteve të marrëdhënieve dhe afiniteteve. Ndarja e informacionit të ndaluar ose sekreteve të nxehta na ndihmon të mësojmë më shumë rreth grupit tonë shoqëror, përmirëson intimitetin tonë me ta dhe na bën të ndihemi pjesë e grupit.

 

Vetëkënaqësi keqdashëse

Gossip nuk është kurrë pa një sasi të caktuar helmimi: të flasësh për dikë shpesh do të thotë të flasësh keq për të. Përkundrazi, shija e vërtetë e thashethemeve është e fshehur në këtë nivel të ligësisë. Të shohësh një aktore seksi të fotografuar me bikini, pa qenë në gjendje ta fshehë celulitin, ose një shkrepje jo perfekte e saj gjeneron tek ne një ndjenjë të pamohueshme kënaqësie: me pak fjalë, fatkeqësitë e të tjerëve na kënaqin. Arsyeja është e thjeshtë: të shohësh se një person i suksesshëm ka dështuar në një gjë, përmirëson vetëvlerësimin tonë. Disa studime kanë zbuluar se gëzimi për të parë fatkeqësitë e të tjerëve është një mekanizëm që gjendet në një pjesë të trurit të quajtur striatum ventral, i njëjtë që aktivizohet në mekanizmat e kënaqësisë dhe shpërblimit.

 

Sipas studimeve të tjera, mekanizmi që qëndron në themel të gjithë kësaj është konfrontimi social: kjo vetëkënaqësi keqdashëse bazohet në vëzhgimin që kur njerëzit rreth nesh vuajnë nga ngjarje të ndryshme, ne shohim më mirë veten, veçanërisht nëse vetëvlerësimi ynë është i ulët.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *