Gjermania ka një histori të gjatë të lojës kryesisht me fanella të bardha, pavarësisht se ngjyra nuk shfaqet në flamurin e tyre kombëtar – dhe shumë tifozë sapo po mësojnë pse është kjo Mbështetësit e Euro 2024 po zbulojnë arsyen pse Gjermania vesh fanellën e bardhë, pavarësisht se ajo nuk është një ngjyrë në flamurin e tyre kombëtar.

Me fanella të bardha ka qenë dhe Jurgen Klinsmann duke ngritur trofeun e Euro 96 para Mbretëreshës Elizabeth në Wembley; mrekullia e Bernës në Kupën e Botës 1954 ; fitorja në finalen e Kupës së Botës 1974 ndaj ekipit holandez më të mirë të të gjitha kohërave. Dhe – nëse gjithçka shkon sipas planit – ndoshta një fitore e titullit të Euro 2024 në tokën vendase.

Secili një rast i çmuar më vete, dhe secili festoi me të bardhën që është bërë sinonim i futbollit gjerman. Kjo përkundër faktit se e bardha nuk shfaqet as në flamurin e kuq, të zi dhe të verdhë të vendit – por frymëzimi pas ngjyrës së kompletit të Gjermanisë i paraprin ‘Bundesflagge’ me pothuajse një mijëvjeçar.

Arsyeja pas vendimit të kombit për të luajtur me të bardha është sepse e bardha shfaqet shumë në flamurin e Prusisë, shteti që shtrihej nga kufiri modern i Rusisë deri në kufirin e Francës në perëndim.

Zona e njohur si perandoria gjermane kishte një flamur të bardhë, fillimisht me një kryq në mes. Më vonë ajo u zëvendësua nga një shqiponjë e zezë, e cila ende shfaqet në stemën e ekipit të tyre.

“Në fund të viteve 1100 u krijua një grup ushtarak fetar i quajtur Rendi Teutonik në Jerusalem për të ndihmuar të krishterët në pelegrinazhet e tyre në Tokën e Shenjtë. Urdhri u zhvendos në Baltik kur krishterimi u dëbua në mënyrë efektive në rajon, dhe kalorësit Teutonikë fluturuan një flamur të bardhë me një kryq të zi – i cili më vonë u ndryshua në një shqiponjë të zezë.

Gjermania ka promovuar prej kohësh shqiponjën e zezë në ikonografinë e saj. Edhe sot ajo shfaqet në stemën e vendit. Dhe pikërisht kur kombi ishte ende pjesë e Perandorisë shumë më të madhe Prusiane – qysh në shekullin e 13-të – u shfaq për herë të parë stema e Perandorit të Shenjtë Romak.

Ajo përshkruante një shqiponjë të zezë me një sqep të kuq dhe këmbë në një sfond ari, i cili përfundimisht u bë flamuri që shohim sot.

Pra, frymëzimi i Gjermanisë për të luajtur në të bardhë është një përrallë që daton pothuajse 1000 vjet më parë.

Megjithatë, kur ekipi kombëtar i Gjermanisë u krijua në 1899, ata zgjodhën të promovonin ngjyrat bardh e zi që shiheshin në flamurin e Prusisë, i cili përfundimisht u shpërbë në fillim të shekullit të 20-të. I njëjti flamur shfaqte gjithashtu një shqiponjë të zezë, e cila mbetet pjesë e kreshtës së kompletit të Gjermanisë edhe sot e kësaj dite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *