Kur ndiheni të rraskapitur në fund të ditës, ka shumë mundësi që të harroni të lani dhëmbët herë pas here. Edhe pse larja e duhur e dhëmbëve është një hap thelbësor në parandalimin e kaviteteve dhe prishjes, shumë ekspertë dentarë thonë se larja e dhëmbëve vetëm një herë në ditë është e mjaftueshme për të mbajtur larg të gjitha këto probleme.

 

Dhëmbët tuaj do të jenë më pak të ndjeshëm.

 

Në fakt, shumica e ekspertëve besojnë se larja vetëm një herë në ditë është e mjaftueshme për të parandaluar që bakteret dhe kavitetet të dëmtojnë dhëmbët tuaj. Çelësi nuk është të lani pas çdo vakti, por ta bëni atë në mënyrë korrekte, dhe nëse investoni kohë të mjaftueshme në larje një herë në ditë, mund të jetë e mjaftueshme për të ruajtur një shëndet të mirë oral. Larja e tepërt e dhëmbëve, përkundrazi, mund të bëjë më shumë dëm sesa dobi, sepse nëse e bëni atë me shumë energji, mund të dëmtojë smaltin e dhëmbëve dhe të rrisë ndjeshmërinë.

 

Mund të jetë më mirë për mishrat e dhëmbëve.

 

Nëse nuk i lani dhëmbët, gjëja më e keqe që mund të ndodhë është sëmundja e mishrave të dhëmbëve, pasi bakteret do të ushqehen me copat e ushqimit të ngecur mes dhëmbëve tuaj. Por shumë dentistë besojnë se nëse i lani tërësisht dhëmbët një herë në ditë, do të prishni bakteret e dëmshme përpara se të dëmtojnë mishrat e dhëmbëve. Pllaka që shkakton sëmundjen e mishrave të dhëmbëve kërkon të paktën 24 orë për t’u zhvilluar dhe larja me furçë një herë në ditë mund të jetë e mjaftueshme për të parandaluar shfaqjen e saj.

 

Larja e tepërt mund t’i zverdhë dhëmbët tuaj.

Ju mund të mendoni se përdorimi i një furçe me qime të forta do t’ju ndihmojë të lani dhëmbët në mënyrë më efektive dhe t’i bëni ata të duken më të bardhë, por në fakt funksionon anasjelltas. Larja e dhëmbëve me një furçë dhëmbësh të fortë (ose edhe me qime mesatare) mund të dëmtojë shtresën e jashtme të dhëmbëve dhe t’i bëjë ata më të prirur ndaj njollave . Në vend që të lani më tepër dhëmbët, është më mirë ta bëni më rrallë me një furçë dhëmbësh me qime të buta për të shmangur presionin e tepërt.

 

Larja shumë shpesh mund të shkaktojë kavitete.

 

Ndërsa larja e duhur e dhëmbëve është thelbësore për shëndetin tuaj oral, bërja e saj shumë shpesh mund të bëjë në fakt të kundërtën. Kur i lani shumë dhëmbët, kjo i bën ata të prekshëm ndaj prishjes dhe kaviteteve dhe dëmton smaltin tuaj të dhëmbëve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *