E qara mund të jetë e mirë për shëndetin

 

E qara është një përgjigje e natyrshme e trupit ndaj një game të gjerë emocionesh si trishtimi, pikëllimi dhe madje edhe lumturia. Studimet me kalimin e kohës kanë treguar se e qara bën më shumë mirë sesa dëm. Jo vetëm që ventilon sistemin emocional, por mund të ketë përfitime fiziologjike.

 

Mos e ndal një burrë që qan

 

Gjëja e parë që bën një fëmijë është të qajë pas lindjes. E qara e një fëmije është një tregues i fortë i shëndetit të tij. Ndërsa shumë njerëz të tjerë e konsiderojnë të qarën si femërore, një shenjë dobësie dhe të tjera. E qara i sjell dobi një individi si fizikisht ashtu edhe psikologjikisht. Në kushte të caktuara, e qara dhe shpeshtësia e saj mund të jenë gjithashtu një tregues i mirë i sëmundjes mendore.

 

Mund t’ju nxjerrë nga cikli i stresit

 

E qara është një lloj shpërthimi ose çlirimi emocional i papritur dhe mund të ulë menjëherë hormonet e stresit. Studimet kanë treguar se e qara aktivizon sistemin nervor parasimpatik që mund ta nxjerrë trupin nga cikli i stresit.

 

Lëshon hormone të lumturisë

 

Lotët që dalin nga gjendjet e rritura emocionale shkaktojnë më tej lirimin e hormoneve të lumturisë si oksitocina dhe endorfina. Këto kimikate kur lëshohen mund të ulin ndjesinë e dhimbjes dhe mund të veprojnë si ngritës natyral të humorit. E qara gjithashtu ndihmon në përpunimin e pikëllimit. Ndihmon në pranimin e një lloj humbjeje dhe ventilon lëndimin.

 

Mund t’ju bëjë të flini më mirë

 

Tek foshnjat, është zbuluar se e qara rrit gjatësinë e gjumit dhe zvogëlon numrin e herëve që fëmija ngrihet gjatë natës. Edhe tek të rriturit, e qara mund të ketë të njëjtin efekt për shkak të efektit qetësues në trup.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *