Intimiteti mund të keqinterpretohet lehtësisht në një marrëdhënie, qoftë ajo disavjeçare apo në fazat fillestare. Shumica e partnerëve i keqinterpretojnë motivet e të dashuruarve të tyre dhe kjo sepse secili prej nesh e përkufizon ndryshe këtë fjalë. Këto keqkuptime mund të ndikojnë në mënyrë drastike në një marrëdhënie dhe të kenë rezultate të pakëndshme. Për shembull, njëri partner mund të ndihet nën presion nga mënyra se si partneri shpreh dashurinë ose nevojat e tij, ndërsa tjetri thjesht dëshiron të tregojë dashuri. Ose kur njëri partner shpenzon pak kohë shtesë në punë pa e përditësuar domosdoshmërisht çdo herë, tjetri mund të ndihet i lënë pas dore.

Megjithatë, ekziston një mënyrë për të shprehur intimitetin në marrëdhënien tuaj, pa keqkuptime dhe kjo nuk është gjë tjetër veçse komunikim i qetë, i qartë dhe i shpeshtë.

Dhe nëse kur dëgjoni fjalën intimitet ju mendoni vetëm për atë fizik , është koha të mësoni se ka edhe tre lloje të tjera po aq të rëndësishme për të mbajtur një lidhje të shëndetshme. Lexoni më poshtë se cilat janë ato:

Intimiteti emocional
Të ndash hapur ndjenjat dhe mendimet e tua është për disa njerëz një parakusht për një marrëdhënie besimi. Është e dhimbshme të ndihesh më i prekshëm se dikush tjetër – veçanërisht nëse ai person tjetër është personi më i rëndësishëm në jetën e tyre. Duke ditur që partneri juaj ndjen empati me ju dhe ju mbështet, marrëdhënia juaj është e ndërtuar mbi sigurinë dhe reagimet intime.

Të dy partnerët duhet ta njohin njëri-tjetrin thellë dhe ta pranojnë njëri-tjetrin. A keni dëgjuar çifte të thonë se mund të tregojnë se çfarë dëshiron tjetri vetëm me sytë e tyre? Ky është niveli i fundit i intimitetit emocional dhe është shumë i rëndësishëm për një marrëdhënie.

Intimiteti intelektual
Kur partnerët mund të ndajnë mendimet, ndjenjat dhe motivimet e tyre më të thella, është sikur ata jetojnë brenda mendjes së njëri-tjetrit. Kjo ndodh kur idetë dhe opinionet e dikujt kanë vërtet rëndësi për tjetrin, i cili i dëgjon dhe i respekton. Të dy partnerët mund të shprehin mendimet dhe bindjet e tyre pa u shqetësuar për konfliktet e mundshme. Ata mendojnë se mendimi i tyre ka rëndësi dhe ka vlerësim dhe respekt të ndërsjellë.

Intimiteti shpirtëror
Zakonisht fjalën shpirt e lidhim me diçka më të madhe se ne ose me fenë. Por intimiteti shpirtëror nuk është domosdoshmërisht i lidhur me besimin e dikujt. Kjo lloj afërsie krijohet kur ndajmë shqetësime të thella, realizime në lidhje me jetën dhe vdekjen dhe pyetje të tjera të mëdha të ekzistencës. Kur një çift arrin të diskutojë me qetësi bindjet e secilit anëtar, atëherë është e sigurt që ata po ndërtojnë një marrëdhënie të qëndrueshme dhe të lumtur .

/vizionplus.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *