31 korrik është dita botërore kushtuar, orgazmës. Ka nga ata që nuk mund të bëjnë pa të, duke u mburrur se kanë edhe shumëfish, por ka edhe nga ata që strehohen në shfajësimin ikonik se kane dhimbje koke, për të shpëtuar nga kthetrat e partnerit dhe kështu  shmangin zhgënjimin e atyre që nuk e kanë provuar kurrë. Por cilat janë sëmundjet më të zakonshme që nuk ju lejojnë të orgazmoni?

Sëmundjet femërore

Faktorët që parandalojnë një grua të arrijë orgazmën (anorgazminë, ose mungesa e orgazmës) janë të shumëfishta dhe të një natyre të ndryshme.

“Ka gra që, pavarësisht se kanë një kënaqësi seksuale shumë të fortë, nuk janë në gjendje të arrijnë përvojë orgazmike – shpjegon Salvatore Caruso, professor e gjinekologjisë dhe obstetrikës në Universitetin e Catania dhe kryetar i Federatës Italiane të Seksologjisë Shkencore (Fiss) .

“Përdorimi i ilaçeve, siç janë ilaçet psikotrope, anksiolitike dhe antidepresive, gjithashtu mund të pengojnë arritjen e orgazmës  apo edhe marrja e disa kontraceptivëve, për shembull pilula estrogjenit-proestagjen, e cila tek disa gra mund të krijojë vështirësi në të pasur një orgazëm. “Këto janë kontraceptivë që kanë një aktivitet të lartë anti-androgjenik,” shpjegon Caruso.

Dhimbja

Pastaj, kujton eksperti, është edhe kapitulli i seksualitetit të dhimbshëm, i cili nuk ju lejon të arrini orgazmën.

“Le të mendojmë, për shembull, për të gjitha ato sikletet në lidhje me infeksionet vaginale, të tilla si candida ose trichomonas, të cilat prodhojnë një dhimbje në inde që e bën të dhimbshëm koitusin”. Ekziston edhe dyspareunia, një term që tregon dhimbjen gjatë marrëdhënies seksuale. “Mund të jetë një dhimbje fillestare, domethënë kur ndodh depërtimi, dhe më sipërfaqësor për shkak të faktorëve të ndryshëm, siç është spazma, frika nga lëndimi ose përvoja e lindjes traumatike”, shpjegon Caruso.

Përveç përdorimit të ilaçeve specifike që mund të pengojnë arritjen e orgazmës, e njëjta gjë që përmendet për gratë, ekzistojnë edhe pengesa për gjininë mashkullore. Në fakt, edhe nëse një burrë arrin në derdhje (veçanërisht derdhje të parakohshme) nuk do të thotë aspak se ai arrin kënaqësinë seksuale.

“Këto raste përcaktohen si dështim për të kontrolluar kënaqësinë e të jetuarit,” shpjegon Caruso. “Shpesh përcillet nga një vdekje e njeriut, sepse në të vërtetë është vetëm një emetim i lëngut seminal për hir të vet, pa marrë parasysh përvojën shpërblyese”.

Dopantët

Faktorë të tjerë që parandalojnë orgazmën përfaqësohen nga abuzimi i dopantëve me veprim adrogjenik, substanca që rrisin masën e muskujve.

 “Këto substanca mund të kenë efekte anësore”, komenton eksperti. “Përveç dëmtimit të sistemit vaskular, ato nuk kanë një ndikim pozitiv në performancën seksuale.” Përveç kësaj, ka ilaçe, për trajtimin e patologjive vaskulare, por edhe të çrregullimeve të depresionit dhe ankthit, të cilat ndikojnë negativisht në përvojën orgazmatike.

“Disa ilaçe hipotensionale, të cilat janë ilaçet që përdoren për trajtimin e presionit të lartë të gjakut, përveç uljes së dëshirës mund të dëmtojnë përvojën orgazmike.”

Një përvojë subjektive

Hidhni tej pengesat. Nëse orgazma zgjat 2, 8 ose 10 sekonda nuk ka rëndësi.

“Ne nuk kemi pse të vendosim rregulla,” komenton Caruso. ” Orgazma është përvoja e këndshme e të gjithëve, dhe për këtë arsye është shumë personale.  Disa njerëz mund të shprehin përvojë orgazmike përmes një kënaqësie shumë të fortë, sesa me orgazëm të vërtetë.” Seksualiteti, pra, është aspekti lojërues i jetës së përditshme që gjeneron një sasi endorfine, substanca që transmetojnë kënaqësi, gjë që na bën të ndjehemi mirë. “Një fjalim që është i vlefshëm edhe për një seksualitet jo domosdoshmërisht i bazuar në orgazëm, por më thjeshtë në një përvojë të këndshme të lartë dhe intensive”, përfundon Caruso.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *