Vota për daljen e Britanisë së Madhe nga unioni rrezikon të sjellë përçarjen e Mbretërisë së Bashkuar. Skocia dhe Irlanda e Veriut, qytetarët e të cilëve votuan respektivisht me 62 dhe 56% pro qëndrimit në Bashkimin Europian kërkojnë mbajtjen e nje referendumit të dytë për pavarësi nga Mbretëria.

Nikola Stugeon: Dëshiroj të jem e qartë sot, duke thënë se synoj të marrë të gjitha hapat e duhura dhe të shqyrtoj të gjitha opsionet, për t’i dhënë zë votës së popullit skocez. Me fjalë të tjera dëshiroj qe ne të vijojmë rrugën për në BE dhe në një treg të vetëm. Ka shume persona qe votuan kundër pavarësisë në vitin 2014, por që tashmë po e vlerësojnë serish vendimin e tyre.

Martin Mcguinness: Vota e qytetareve anglez po na nxjerr ne dhe Skocinë nga Bashkimi Eruopian. Për këtë arsyen ne kemi të drejtën tone të testojmë opinionin, nëse janë dakord me këtë apo jo.

Ne vitin 2014 Skocia ka mbajtur nje referendum per shkëputjen nga Mbretëria, po ky opsion u refuzua nga 55% e votuesve. Por aktualisht situata duket ndryshe, pasi ne loje është fati për qëndrimin e vendit ne BE. Mbetet e paqarte se cila do te jete marrëdhënia me Anglinë dhe Uellsin, si ne aspektin ekonomik dhe ate te lëvizjes se lire, nëse këto dy shtete do te votojnë pro shkëputjes dhe qëndrimit ne union.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *