Pentagoni ka mbivlerësuar vlerën e armëve që ka dërguar në Ukrainë me të paktën 3 miliardë dollarë – një gabim në kontabilitet që mund të jetë një ndihmë për përpjekjet e luftës, sepse do të lejojë Departamentin e Mbrojtjes të dërgojë më shumë armë tani pa i kërkuar Kongresit më shumë para.

 

Kjo vjen në një kohë kur Pentagoni është nën presion të shtuar nga Kongresi për të treguar përgjegjësi për miliarda dollarët që ka dërguar në armë, municione dhe pajisje në Ukrainë dhe ndërkohë që disa ligjvënës kanë shtruar pyetje nëse ky nivel i mbështetjes duhet të vazhdojë.

 

Fondet mund të përdoren për armë kritike, pasi Ukraina është në prag të një kundërofensive të shumëpritur. Presidenti ukrainas Volodymyr Zelenskyy ka thënë më parë se ofensiva po vonohej sepse nuk kishin ende gjithçka që u nevojitej.

Gabimi u shkaktua kur zyrtarët mbivlerësuan disa nga sistemet e dërguara në Ukrainë, duke llogaritur gabimisht vlerën e parave që do të kushtonte për të zëvendësuar plotësisht një pajisje me vlerën aktuale të armës. Në shumë nga paketat e ndihmës ushtarake, Pentagoni ka zgjedhur pajisjet më të vjetra ekzistuese, sepse mund t’i dërgojë ato artikuj në Ukrainë më shpejt.

 

Një zyrtar i mbrojtjes tha se Pentagoni ende po përpiqet të përcaktojë saktësisht se sa do të jetë suficiti total. Zyrtari, i cili foli në kushte anonimiteti, tha se kontrollori i ka kërkuar shërbimeve ushtarake të rishikojnë të gjitha paketat e mëparshme të ndihmës për Ukrainën duke përdorur shifrat e duhura të kostos. Zyrtari tha se kjo do të rezultojë që Pentagoni të ketë më shumë autoritet financimi për t’u përdorur ndërsa ofensiva e Ukrainës afrohet.

Teprica e ndihmës u raportua për herë të parë nga gazeta The Wall Street Journal.
Deri më sot, SHBA i ka ofruar Ukrainës rreth 37 miliardë dollarë ndihmë ushtarake që nga pushtimi i Rusisë në shkurt 2022. Pjesa më e madhe e kësaj ndihme ka qenë në sistemet e armëve, miliona municione dhe fishekë municionesh dhe një sërë kamionësh, sensorë, radarë dhe pajisje të tjera./VOA/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *