Ligjvënësit në Parlamentin Evropian miratuan sot Aktin e Inteligjencës Artificiale, rregulla që synojnë rregullimin e sistemeve të AI sipas një qasjeje të bazuar në rrezik. Ligji u miratua me 523 vota pro, 46 kundër dhe 49 abstenime.

Akti, i cili kishte nevojë për miratim përfundimtar pas miratimit në nivel politik dhe teknik, tani ka shumë të ngjarë të hyjë në fuqi këtë maj.

Bashkëdrejtuesi i Parlamentit AI Act, ligjvënësi italian Brando Benifei, e përshkroi këtë si një ditë historike në një konferencë shtypi të mëvonshme.

“Ne kemi rregulloren e parë në botë e cila vendos një rrugë të qartë për një zhvillim të sigurt dhe në qendër të njeriut të AI. Tani kemi një tekst që pasqyron prioritetet e parlamentit”, tha ai.

“Pika kryesore tani do të jetë zbatimi dhe pajtueshmëria e bizneseve dhe institucioneve. Ne po punojmë gjithashtu për legjislacionin e mëtejshëm për mandatin e ardhshëm, siç është një direktivë për kushtet në vendin e punës dhe IA”, tha Benifei.

Homologu i tij Dragoş Tudorache tha në të njëjtën konferencë se BE pret vendet partnere për të siguruar një ndikim global të rregullave.

“Ne duhet të jemi të hapur për të punuar me të tjerët se si t’i promovojmë këto rregulla dhe të ndërtojmë një qeverisje me parti me të njëjtin mendim”, tha ai. /vizionplus.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *