Subscribe

Bashkimi Europian është kundër mbajtjes së zgjedhjeve në Maqedoni. Duke folur nga Brukseli, pak pas hapjes zyrtare të fushatës zgjedhore, zedhenesja e Komisionit Evropian Maja Konçijaçiç ka deklaruar se nuk ekzistojnë as kushtet minimale për mbajtjen e zgjedhjeve. Ajo tha se unioni nuk do te njoh kete proces elektoral. Me herët Komisioni Shtetëror Zgjedhor ka shpallur zyrtarisht hapjen e fushatës dhe vijimin e saj deri ne 3 qershor, por e vetmja force politike e regjistruar eshte VMRO-DPMNE e ish-kryeministrit Nikolla Gruevski.

Megjithatë, nuk ka ende informacione nëse edhe kjo parti do te zhvilloje sot ndonjë tubim me mbështetësit e saj. Tre partitë e tjera kryesore, LSDM, BDI dhe PDSH nuk dorëzuan listat e kandidateve për deputete, pasi për to nuk ekzistojnë kushtet per mbajtjen e zgjedhjeve. Ato kane bere te qarte kërkesën qe parlamenti i shpërndare te mblidhet serish per te diskutuar për nje date te re zgjedhjesh. Partia shqiptare Bashkimi Demokratik per Integrim do t’i drejtohet Gjykatës Kushtetuese me nje kërkese, per vlerësimin e kushtetueshmerise se vendimit per shpërndarjen e parlamentit. Ajo synon qe vendimi i parlamentit te shpallet jokushtetues, duke i hapur rrugen rimbledhjes se tij dhe zgjidhjes se krizës qe ka përfshire vendin. Megjithatë, nje vendim i Kushtetueses do te kërkonte kohe. Ndërkombëtaret kane përsëritur thirrjet per gjetjen e një zgjidhjeje nga vete partitë kryesore. Nga ana tjetër, qytetaret janë te vendosur te vazhdojnë protestat kundër vendimit te presidentit Ivanov per faljen e politikaneve nen hetim dhe kane paralajmëruar përshkallëzim te protestave me bllokim te rrugëve.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.