Papa Françesku dënoi antisemitizmin si dhe kërkoi nga të gjitha vendet që të jenë vigjilente kundër tij.

Në komentet e tij para anëtarëve të Komitetit amerikan-hebraik, gjatë një vizite në Vatikan, Papa përsëriti se është mëkat për të krishterët të mbajnë ndjenja anti-semite, pasi ata ndajnë të njëjtën trashëgimi me hebrenjtë.

“Një burim i shqetësimit të madh për mua është përhapja në shumë vende e një klime të ligësisë dhe tërbimit përmes së cilës po zë rrënjë urrejtja” tha Papa Françesku duke vënë në theks valën e re të sulmeve anti-Semite në vende të ndryshme të botës.

Papa nuk emëroi asnjë prej këtyre vendeve mirëpo të dhënat qeveritare të publikuara muajin e kaluar treguan për më shumë se 500 sulme anti-Semite gjatë vitit të kaluar në Francë. Ky vend e ka bashkësinë më të madhe hebraike në Evropë.

Kjo ishte një rritje prej 74 për qind nga viti 2017.

“Për një të krishterë, çdo formë e antisemitizmit është një refuzim i origjinës së tij” tha Françesku.

Një studim i Bashkimit Europian muajin e kaluar tregoi se një në tre hebrenjë evropianë e kanë konsideruar emigrimin në pesë vitet e fundit, sepse ata nuk ndihen më të sigurt.

Episodet e antisemitizmit kanë përkuar me ngritjen e partive populiste apo nacionaliste në vendet me mbizotërim të krishterë, si Italia, Gjermania, Polonia dhe Hungaria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *