Çmimi Nobel për Letërsinë është fituar nga një shkrimtare polake dhe një austriak.

 

Këtë të enjte është janë ndarë dy çmime ai i 2018 që është marrë nga polakja, Olga Tokarczuk dhe Çmimi Nobel në Letërsi për vitin 2019 iu dha shkrimtarit austriak Peter Handke.

 

Akademia Suedeze, që mbikëqyr çmimin prestigjioz, pezulloi vjet dhënien e çmimit për të bërë ndryshime në proceset e saj pasi u përfshi në një skandal seksual. Jean-Claude Arnault, bashkëshorti i anëtares së Akademisë Katarina Frostenson u dënua me 2 vite burg në tetor për përdhunim.

 

Frostenson  u tërhoq dhe ngjarjet shkaktuan krizë në Akademi përfshirë pretendimet për konflikte interesit dhe bërjen publike para kohe të emrave të fituesve.

 

Kjo çoi në rënien e besimit të publikut tek Akademia. Akademia ka bërë ndryshime edhe në panelin e saj, duke sjellë disa anëtarë të rinj që nga viti i kaluar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *