Pas ceremonisë së hapjes së bazës së NATO-s në Kuçovë ka nisur edhe spektakli me avionët mbi bazë. Mësohet se aktualisht mbi qiellin shqiptar janë duke fluturuar dy avionë të topit “Typhoon Eurofighter”.

Ky tip avionësh shumërolësh është prodhim i disa shteteve të fuqishme të Bashkimit Europian, siç janë Italia, Gjermania dhe Spanja, etj.

Lexo edhe :

Related Posts

Projekti për prodhimin e “Typhoon” si një avion i Europës ka nisur që në fillim të viteve ’90 të shekullit të kaluar, por u shty disa herë për shkaqe të ndryshme. Në projekt ishte edhe Franca, por ajo u tërhoq disa vite më pas duke prodhuar avionin e vet “Rafale”.

“Typhoon” është avion i gjeneratës 4.5 dhe konsiderohet më i avancuar se F-16 amerikane.

Eurofighter “Typhoon” u futën në përdorim në vitin 2003 dhe krahas shteteve që zhvilluan projektin po përdoren tani edhe nga Austria, Arabia Saudite, Kuvajti, Omani. Deri më tani janë prodhuar gjithsej 592 avionë të këtij tipi dhe synohet që të eksportohen edhe në vende të tjera të Bashkimit Europian edhe më gjerë. /vizionplus.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *