Nga salla e Këshillit të Sigurimit të OKB, ku nesër presidenca shqiptare do të drejtojë një nga seancat më të rëndësishme të dekadës së fundit, me praninë e shumë krerëve të shteteve dhe qeverive kryeministri Edi Rama përmes një video-mesazhi e ka quajtir si mbledhjen më të rëndësishme që prej fillimit të luftës në Ukrainë.

 

Në një videomesazh Rama u shpreh se shpreson që ky debat i hapur i nivelit të lartë të të mobilizojë botën në përpjekjet e saj të përbashkëta për të dënuar luftën e për të rritur trysninë ndaj Rusisë.

 

Si pjesë e programit të punës të Këshillit të Sigurimit gjatë muajit shtator, nën kryesimin e Shqipërisë, Këshilli do të mblidhet nesër për atë që, me gjasë, është takimi më i rëndësishëm për Ukrainën, qysh prej fillimit të pushtimit në shkallë të gjerë nga Rusia.

 

Do të kem nderin të kryesoj këtë takim.

 

Krerët e shteteve dhe të qeverive të anëtarëve të Këshillit të Sigurimit, si dhe, më gjerë, të anëtarëve të Kombeve të Bashkuara, përfshi Ukrainën, do të kenë mundësi të shprehin pikëpamjet e tyre dhe të shkëmbejnë ide, jo vetëm rreth luftës që po zhvillohet dhe pasojave mbi Ukrainën e popullin e saj, por edhe për ndikimin që po prodhon lufta mbi paqen e sigurinë ndërkombëtare, zhvillimin ekonomik dhe veprimin shumëpalësh. 

 

Do të jetë hera e parë, që prej fillimit të luftës, që Presidenti Zelensky do të jetë në Kombet e Bashkuara dhe në Këshillin e Sigurimit.

 

Shpresoj që ky Debat i Hapur i Nivelit të Lartë të mobilizojë botën në përpjekjet e saj të përbashkëta për të dënuar luftën e për të rritur trysninë ndaj Rusisë, për të kthyer rrugë dhe për t’i lënë vend nisjes së procesit të paqes së drejtë. 

 

Duke qenë se vijmë nga një rajon ku lufta ka shkaktuar vuajtje të pamasë, jemi mjaft të ndërgjegjshëm për vlerën e paqes dhe përpjekjet monumentale që duhen për arritjen e, mbi të gjitha, për ruajtjen e saj.

 

Karta e Kombeve të Bashkuara dhe e Drejta Ndërkombëtare shtrojnë themelet e asaj çka quajmë siguri njerëzore.

 

Ato përbëjnë një shkëputje nga e kaluara, me praktikën tradicionale të mbizotërimit, imponimit apo atë të “fuqishmit që ka të drejtë”. Ato sigurojnë barazi mes shtetesh dhe mjete paqësore për zgjidhjen e mosmarrëveshjeve.

 

Ja pse Shqipëria ka vendosur të vendosë theksin te nevoja thelbësore për një veprim efektiv shumëpalësh, si metoda më e mirë për zgjidhjen e problemeve të përbashkëta, sidomos, të paqes e sigurisë, në diskutimin e këshillit dhe, më gjerë, mes anëtarëve të Kombeve të Bashkuara.

 

Pra, u vendos!

One thought on “Nesër Shqipëria drejton mbledhjen për Ukrainën/ Rama nga salla e KS në OKB: Më e rëndësishme që prej fillimit të luftës, të rritet trysnia ndaj Rusisë

 1. HEU RAMA, SIKUR NJË DOKTORR DENTIST PËR NGJITJEN E RREGULLIMIN DHËMBËVE E TË GOJËS! KUR SHKON NJË PCIENTE M’I NGJITË DHËMBËT RREGULLUAR GOJËN PO
  KUR VËREN SE VETË DOKTORRI I KISHTE DHËMBËT E PRISHUR PO DHE GOJËN PORSI
  KROJSHE THYER E COPËTUAR, QË I VINTE ERA E KEQE GOJES SË DOKTORRIT ËH, AJO
  PACIENTJA NGRITET, LARGOHEJ DUKE I THËNË DOKTORRIT: DOKTORR, T’MOS PAQA
  PUNË AS BESIM TEK TI, I PASKE DHËMPËT E PRISHUR DHE GOJËN SI KROJSHE THYER E TI, NUK MUNDESH TI ME M’I PRISHË DHEMBËT E MI, ME MË ARDHUR ERA E KEQE
  EDHE GOJËS SIKUR GOJES TËNDË; LAMTUMIRË, NDREQI DHEMBËT E GOJEN TËNDE!.
  MANI USA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *