Ju duhen akoma aryse pse duhet të lëvizni më shumë? Studiuesit kanë gjetur se sa më shumë të qëndroni ulur, aq më të rrezikuar jeni nga kanceri.

“Ky është studimi i parë që tregon një lidhje midis qëndrimit pa lëvizur dhe kancerit vdekjeprurës”, tha autorja kryesore e studimit Dr. Susan Gilchrist.

Sipas saj, zëvendësimi i të paktën 30 minuta ulur me një aktivitet fizik të lehtë mund të ulë këtë rrezik.

“Gjetjet tona nënvizojnë edhe një herë se është e rëndësishme të ulesh më pak dhe të lëvizësh më shumë”, shtoi ajo.

Studimi u kërkoi rreth 8,000 njerëzve të vishnin një pajisje gjurmuese për shtatë ditë rresht, gjatë periudhës kohore midis 2009 dhe 2013. Asnjë nga njerëzit nuk kishte kancer në fillimin e studimit.

Pas një ndjekjeje pesë-vjeçare, studiuesit zbuluan se njerëzit që rrini më shumë ulur kishin një rrezik 82% më të lartë të vdekjes nga kanceri në krahasim me individët që lëvizinin më shumë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *