Gjumi dhe dëshira për të! Ndjeshmëria, vështirësia në përqendrim, lodhja, por edhe një rënie e dëshirës seksuale, sepse të fjeturit pak është ritual i keq që mund të dëmtojë çiftin. Dhe gratë, janë më shpesh viktima të çrregullimeve të gjumit: 87% flenë keq krahasuar me 67% të meshkujve. Këto të dhëna dolën nga një sondazh ku morën pjesë 300 burra dhe gra, ndërmjet moshës 45-56 vjeç. Dhe rezultatet u paraqitën në Kongresin Kombëtar të Valës, Observatori Kombëtar prë gratë dhe shëndetin gjinor.

“Pjesa femërore e mostrës e vlerëson rëndësinë e gjumit gjithnjë e më shumë. Ndërsa, burrat mendojnë se është baza e mirëqenies së personit”, thotë Luigi Ferini Strambi, kreu i Qendrës Neurologjike, Irccs San Raffaele Turro të Milanos.

“Gratë janë gjithashtu më të vetëdijshme dhe të gatshme për të reaguar, duke përdorur terapitë e synuara për të përmirësuar gjumin. Meshkujt përqendrohen më shumë në stilin e tyre të jetesës”, thekson Francesca Merzagora, presidente e Onda-s.

Përbërësit thelbësor për cilësinë e gjumit të natës janë: ushqimi i duhur, aktiviteti fizik i rregullt dhe zakonet e mira të gjumit. Ju gjithashtu mund të mbështeteni në mjetet bimore si lulet e ndryshme ose ilaçe që përmirësojnë cilësinë e gjumit.

Në të gjitha rastet, duhet të fillojmë me një diagnozë të saktë, pasi ka më shumë se 60 çrregullime të gjumit. “Një bisedë me mjekun e familjes është e mjaftueshme, ndërsa në rastet më të komplikuara është më mirë t’i referoheni një qendre të dedikuar”, sugjeron Ferini Strambi. Çrregullimi më i përhapur i gjumit është pagjumësia, e ndjekur nga sindroma e apneas gjatë natës dhe pastaj këmbët e shqetësuara (më të zakonshme në çrregullimet e gjumit).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *