Komisioni Evropian ka kritikuar vendimet e marra nga vendet e Evropës Qendrore për të ndaluar importet e grurit nga Ukraina.

Polonia, Sllovakia dhe Hungaria, të gjitha në kufi me Ukrainën, kohët e fundit ndaluan importet e grurit, vajrave dhe produkteve të tjera bujqësore.

 

Një përfaqësues i Komisionit theksoi se politika tregtare është kompetencë ekskluzive e Bashkimit Evropian dhe për këtë arsye masat e marra në mënyrë të njëanshme nuk mund të pranohen, shkruajnë mediat ndërkombëtare.

Informacione të mëtejshme nevojiten për të vlerësuar situatën, tha zëdhënësja, duke shtuar se koordinimi i vendimeve brenda BE-së është i rëndësishëm në kohë të vështira.

 

Bashkimi Evropian ka pezulluar përkohësisht tarifat për importet nga Ukraina pas pushtimit të Rusisë në vitin 2022, në një përpjekje për të lejuar një nga prodhuesit më të mëdhenj në botë të drithërave të vazhdojë të hyjë në tregjet globale.

 

Duke qenë se produktet ukrainase shpesh nuk rieksportohen, ministritë në Budapest dhe Varshavë argumentojnë se fermerët përballen me konkurrencë disproporcionale nga importet pa doganë.

Sllovakia ka ndaluar shitjen e grurit ukrainas si ushqim për njerëzit dhe ushqim për kafshët duke përmendur shqetësimet për praninë e supozuar të pesticideve në këto produkte.

Brukseli vuri në dispozicion pothuajse 60 milionë euro në ndihmë bujqësore për vendet e prekura të BE-së në mars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *