Si në marrëdhëniet personale ashtu edhe në mjediset profesionale, ne të gjithë hasim njerëz të vështirë që na duket sfidues t’i takojmë. Ju i njihni ato…

Ata ju bezdisin fillimisht. Pastaj ata nuk ju respektojnë, duke ju futur nën lëkurë dhe duke ju lënë të acaruar, të poshtëruar ose më keq – duke vrarë besimin tuaj. Kur kjo ndodh, është sepse ai person ka shkelur dinjitetin tuaj. Kapërcimi i kufirit të normave konvencionale ose thjesht shpërfillja e kufijve që keni vendosur në atë marrëdhënie të veçantë.

Le të shohim këto shtatë shenja mosrespektimi dhe të identifikojmë se ku mund t’ju ndodhë kjo me ju personalisht ose profesionalisht. Ndërsa lexoni, vini re se çfarë tensioni shfaqet në trupin tuaj dhe si reagoni, ndërsa mendoni se kush në jetën tuaj mund të jetë shkelësi më i madh.

1. Ndërprerje e vazhdueshme
Ndërprerja e vazhdueshme në bisedë është një shenjë se fjalët tuaja nuk vlerësohen.

2. Neglizhimi i nevojave tuaja
Kur dikush vazhdimisht injoron ose minimizon nevojat dhe ndjenjat tuaja, kjo tregon mungesë respekti.

3. Sjellje jo të besueshme
Dështimi i vazhdueshëm në mbajtjen e premtimeve ose mospërfillja e angazhimeve mund të tregojë një mospërfillje për kohën dhe përpjekjen tuaj.

4. Komentet e papërshtatshme
Bërja e rregullt e komenteve nënçmuese për atributet tuaja personale ose kontributet profesionale është një tregues i qartë mosrespektimi.

5. Kapërcimi i kufijve
Shpërfillja e privatësisë ose e hapësirës tuaj personale, si kalimi nëpër sendet tuaja ose telefonin tuaj pa leje, është një flamur i kuq i madh.

6. Taktikat manipuluese
Përdorimi i shmangies së fajit për të vënë në dyshim realitetin tuaj minon vetëvlerësimin tuaj tregon mungesë respekti dhe cenon dinjitetin tuaj.

7. Poshtërimi publik
Të turpërosh qëllimisht para të tjerëve, qoftë përmes shakave apo kritikave, është mungesë respekti dhe dëmtuese për besimin, vlerën dhe vetëvlerësimin tuaj.

Sfida është të pohoni veten
Në fund të fundit, sa më shumë ta lini dikë t’i kalojë ato kufijt, aq më keq do të bëhet acarimi nga ana juaj. Përfundimisht, ajo merr një taksë në vetëvlerësimin dhe vetëvlerësimin tuaj, gjë që mund të ndikojë në besimin tuaj.

Ndërsa vendosni kufijtë me ata përreth jush, kjo i mëson të tjerët se si t’ju trajtojnë, duke nxitur marrëdhënie të bazuara në respektin dhe mirëkuptimin reciprok.

Qoftë në punë apo në jetën tuaj personale, mbani mend se ju meritoni të trajtoheni me dinjitet dhe respekt, dhe pohimi i kufijve tuaj është një e drejtë themelore – jo një privilegj./vizionplus.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *