Mjeku epidemiolog, Ilir Alimehmeti jep lajmin se Universiteti i Oxfordit ka gjetur mjekimin e parë që përmirëson mbijetesën e pacientëve të prekur me COVID-19.

Përmes një postimi në “Facebook”, mjeku shkruan se medikamenti është deksametazoni, i cili ndodhet gjithashtu edhe në Shqipëri, me një çmim të lirë.

Sipas studimit “RECOVERY”, Alimehmeti tha se pasi u studiuan plot 6.425 paciente ne 175 spitale te ndryshme, u gjet se vdekshmeria te pacientet e intubuar ulet me 33%.

“Super lajm i mire miqte e mi! Studimi RECOVERY i Universitetit te Oxfordit gjen mjekimin e pare qe permireson mbijetesen te pacientet me COVID-19. Medikamenti eshte DEKSAMETAZONI! Deksametazoni eshte nje mjekim i kudondodhur, edhe ne Shqiperi, dhe shume i lire. Sa eshte perfitimi? Pasi u studiuan plot 6.425 paciente ne 175 spitale te ndryshme u gjet se: Ulet me 33% vdekshmeria te pacientet e intubuar! Ulet me 20% vdekshmeria te pacientet ne terapi intensive jo te intubuar!  Shpetohet 1 jete plus per çdo 8 paciente te intubuar dhe te trajtuar me deksametazon! Shpetohet 1 jete plus per çdo 25 paciente nen oksigjen te trajtuar me deksametazon! Studimi publikohet ne forme te reduktuar paraprakisht per te bere te mundur fillimin e terapise ne te gjithe boten, nderkohe qe presim detajet e plota. Forca miq! Cdo dite qe kalon shtohen mjekimet kunder COVID-19.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *