Brenda 10 minutave të para, kafeina hyn në qarkullimin e gjakut dhe përhapet në të gjithë trupin tuaj, duke bërë që presioni i gjakut dhe rrahjet e zemrës të rriten. Pas 20 minutash, kafeina lidhet me receptorët e adenozinës, duke neutralizuar lodhjen. Nivelet e dopaminës rriten dhe vazhdojnë, duke krijuar një ndjenjë vigjilence dhe fokusi.

Pas 30 minutash, puna e gjëndrave mbiveshkore përshpejtohet dhe prodhohen më shumë hormone. Gjatë kësaj kohe, për shkak të zgjerimit të bebëzave, shikimi mund të bëhet më i mprehtë. Tashmë pas 40 minutash, trupi fillon të prodhojë më shumë serotonin, e cila përmirëson punën e neuroneve brenda palcës kurrizore. Kjo çon në përmirësimin e koordinimit dhe fuqisë së muskujve.

Katër orë më vonë, metabolizmi përshpejtohet, prandaj energjia digjet më shpejt. Gjatë kësaj periudhe, trupi fillon të zbërthejë yndyrnat e grumbulluara.

Brenda gjashtë orëve, kafeja ka kaluar nëpër sistemin tuaj dhe ju ndoshta do të ndjeni nevojën për të urinuar. Deri në atë kohë, afërsisht gjysma e sasisë së kafeinës që keni marrë do të jetë larguar nga trupi juaj.

A është më mirë të pini të nxehtë apo të ftohtë?

Ka disa mënyra për të bërë kafe të ftohtë. Një pije e ftohtë është bërë për aciditet më të ulët. Kafeja e ftohtë ka tendencë të jetë më pak acide dhe më e butë për sistemin tuaj të tretjes.

Sipas një studimi në “Scientific Reports”, kafeja e nxehtë ka më shumë antioksidantë se sa e ftohtë. Vlera e pH e kafesë së nxehtë dhe të ftohtë është pothuajse e njëjtë dhe varion nga 4,85 në 5,13.

Prandaj kafeja më e ftohtë rekomandohet për ata që kanë probleme me stomakun, ndërsa në raste të tjera është më mirë të pini kafe të nxehtë. /vizionplus.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *