Mediat franceze shkruajnë për atë që e cilësojnë si humbja historike e partisë së Emmanuel Macron, duke shpjeguar rëndësinë e rezultatit dhe fitoren e mundshme të Tubimit Kombëtar të ekstremit të djathtë ndaj qendrës.

Procesi aktual shënon një pikë kthese në historinë moderne të bllokut centrist. Përfaqësuesit e Macron tashmë mungojnë në rreth 100 zona elektorale.

Të paktën 200 kandidatë nga aleanca e majtë dhe koalicioni qendror i Macron u larguan veçanërisht të dielën e kaluar, në një përpjekje për të ndërtuar një “front republikan” për të parandaluar fitimin e plotë të partisë së Marine Le Pen.

Mbetet për t’u parë nëse shumë votues francezë do të votojnë për politikanë nga partitë që ata nuk i mbështesin për të penguar të djathtën ekstreme.

Pesë skenarët më të përhapur pas rezultatit të zgjedhjeve parlamentare në Francë sipas mediave ndërkombëtare janë si më poshtë:

Së pari, Tubimi Kombëtar ka shumicën absolute dhe në këtë rast, Emmanuel Macron do të caktojë Bardelas kryeministrin. Ky i fundit, nga ana e tij, do ta pranojë atë dhe do të fillojë automatikisht një periudhë të zgjatur bashkëjetese me forcat e qeverisë.

Skenari i dytë kërkon që partia e Bardelës të fitojë shumicën e vendeve, por jo të mjaftueshme për të siguruar një shumicë në Asamblenë Kombëtare.

Macron do t’i kërkojë Bardellës të formojë një qeveri, por ai ka të ngjarë të refuzojë duke e ditur se do të rrëzohet në votëbesim.

Më pas do të fillojnë përpjekjet për të formuar një koalicion të ri që do të kërkojë arritjen e konsensusit nga partia konservatore republikane në qendrën e majtë.

Bisedimet për të formuar një qeveri koalicioni ka të ngjarë të zgjasin me javë dhe të mos përfundojnë deri në fillimin e Olimpiadës.

Skenari i tretë sheh NPF-në e majtë të fitojë një fitore të papritur dhe Macron- in e katërt të emërojë një qeveri teknokratësh.

E pesta mund të ketë të bëjë me një fitore të madhe të Tubimit Kombëtar që do të çojë në dorëheqjen e Macron.

Nëse numri maksimal i vendeve të partisë së parë (që ka të ngjarë të jetë Alarmi Kombëtar i ekstremit të djathtë), është më pak se 289, kjo do të thotë se, sipas të gjitha gjasave, asnjë parti nuk do të ketë shumicën absolute të vendeve në francezët.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *