Subscribe

Socialistët nuk janë tërhequr nga qëllimi për të pastruar politikën nga ish bashkëpunëtorët e sigurimit të shtetit.

 

Taulant Balla, kryetari i grupit të  deputetëve të PS-së thotë se dy propozimet e tyre do të diskutohen me rinisjen e parlamentit.

 

TAULANT BALLA

 

KRYETAR I GRUPIT PARLAMENTAR, PS

 

Çuarja përpara e propozimeve tona është një detyrim i Kuvendit të Shqipërisë.

 

Afër vendoreve të 14 majit, ndryshimet e kërkuara nga mazhoranca qeverisëse prekin ligjin e dekriminalizimit dhe  të partive politike. Në të parin kërkohet ndalimi i kandidimit dhe shkarkimi nga ushtrimi i funksioneve publike pasi vërtetohet nga Autoriteti i Dosjeve se janë ish bashkëpunëtorë apo të favorizuar të organit famëkeq, sigurimi i shtetit.

 

Edhe në të dytin, socialistët propozojnë ndalimin dhe shkarkimin e kryetarëve të partive politike me të shkuar komuniste.

 

TAULANT BALLA

 

KRYETAR I GRUPIT PARLAMENTAR, PS

 

Koha është e mjaftueshme që të pamundësojmë që personat të cilët kanë qenë bashkëpunëtorë të ish sigurimit të shtetit të zgjidhen qoftë në organet e pushtetit vendor, ku bëhet fjalë për zgjedhjet e 14 majit, qoftë në pushtetin legjislativ, ekzekutiv apo në pozicione të tjera.

 

Miratimi i tyre kërkon 84 vota, të cilat Partia Socialiste nuk i ka. Ajo shpreson t’i gjejë te grupi i deputetëve mbështetës të ish kryetarit të PD-së, Lulzim Basha.

 

TAULANT BALLA

 

KRYETAR I GRUPIT PARLAMENTAR, PS

 

Sikurse kemi arritur të gjejmë gjuhën e përbashkët në ndryshimet që kaluam gjatë sesionit të tretë, për sa i përket ndryshimet në ligjin për Autoritetin e Informimit mbi Dosjet e ish Sigurimit të Shtetit. Besoj do të gjejmë gjuhën e përbashkët duke rikujtuar që ne kemi pranuar edhe disa ndryshime të opozitës të cilat lidheshin më çështje që adresohen në ligjin për informacionin e klasifikuar në Republikën e Shqipërisë.

 

Propozimet ligjore nga socialistët për t’i hequr të drejtën e kandidimit apo drejtimin e një partie politike nëse vërtetohet lidhja me ish-sigurimin e shtetit, erdhën pas dyshimit se Ilir Meta është ish bashkëpunëtor i organit famëkeq të spiunimit.

 

Në korrikun e 2022-it, një ditë pasi Ilir Meta nuk ishte më president, Autoriteteve i Dosjeve zbuloi se një politikan i nivelit të lartë me inicialet I.M  dyshohet të jetë një ish bashkëpunëtor i sigurimit të shtetit. Akuza është mohuar nga kryetari i Partisë së Lirisë ndërsa për Taulant Ballën është ai dhe disa të tjerë.

 

TAULANT BALLA

 

KRYETAR I GRUPIT PARLAMENTAR, PS

 

Nuk mendoj që i vetmi bashkëpunëtor i ish sigurimit të shtetit në politikën aktive shqiptare është vetëm Ilir Meta. Mendoj që duhet të jenë më shumë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *