E keni vënë re që pas një nate gjumi të shqetësuar, edhe shqetësimi më i vogël duket më i madh? Si duket jeta e kotë, pa asnjë kuptim? Një studim më i ri konfirmon se të gjitha ndjenjat negative të mësipërme kanë njëfarë vlefshmërie dhe nuk janë vetëm lojëra mendore.

Në veçanti, siç zbuluan të dhënat, gjumi cilësor ka një ndikim pozitiv në mirënjohjen, elasticitetin dhe mirëqenien e përgjithshme tek të rriturit. Në fakt, koha e gjumit luan gjithashtu një rol të rëndësishëm, pasi përgjumja subjektive dhe çrregullimet e humorit u përmirësuan me oraret e hershme të gjumit, duke e zgjatur gjumin mesatarisht me 46 minuta në natë dhe, përkatësisht, u përkeqësuan me oraret e mëvonshme të gjumit , duke reduktuar gjumin e natës me një mesatare prej 37 minuta.

Studimi përfshiu 90 të rritur, të cilëve u caktuan rastësisht të flinin vonë, herët ose të flinin normalisht gjatë një jave të punës, ndërsa studiuesit matën çrregullimet e ritmit cirkadian duke përdorur aktigrafinë. Rezultatet primare përfshinin ndryshime në gjendjen dhe tiparet e ndjenjave të mirëqenies, elasticitetit dhe mirënjohjes, si dhe shprehjet e sjelljes së mirënjohjes.

Për sa i përket mirëqenies, elasticitetit dhe mirënjohjes, këto u përmirësuan ndjeshëm gjatë javës me më shumë orë gjumë dhe u përkeqësuan ndjeshëm me sasinë më të shkurtër të gjumit. Përveç kësaj, pjesëmarrësit që flinin më shumë kishin dy herë më shumë arsye për t’u ndjerë mirënjohës sesa pjesa tjetër e pjesëmarrësve në studim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *