Bernard Arnault kaloi katër dekada duke e transformuar kompaninë e ndërtimit që trashëgoi nga babai i tij në grupin më të madh në botë të mallrave luksoze. Gjatë rrugës, ai u bë njeriu më i pasur në botë.

I kujdesshëm, kërkues dhe ndonjëherë i pamëshirshëm, miliarderi 75-vjeçar është ai që “drejton” perandorinë LVMH dhe nuk i pëlqen të diskutojë në publik skenarët e tij të trashëgimisë.

Por, ai tashmë ka nisur të përgatisë terrenin e nevojshëm për t’ua dorëzuar frenat e biznesit familjar 400 miliardë euro pesë fëmijëve të tij.

Lëvizjet janë të kujdesshme, pasi Arnault e di mirë se tradita e biznesit do që brezi i dytë të shkatërrojë, shpesh, atë që ndërtoi i pari.

Ai e pa atë të ndodhte mes elitave të Francës, si për shembull me familjen Lagardère.

Arnault, i cili kishte qenë shok i ngushtë dhe bashkëlojtar i tenisit me patriarkun e familjes, pa grupin e shumanshëm të zhytej në borxhe dhe të copëtohej. Pas vdekjes së papritur të babait, djali nuk ishte në gjendje të shpëtonte kompaninë.

Gjithashtu në mendjen e Arnault është rasti i General Electric, e cila dikur ishte kompania më e madhe në botë, por filloi të binte dhe përfundimisht u copëtua. Dhe sigurisht, siç vë në dukje Financial Times, ai nuk harron se shumë nga kompanitë që bleu për ta bërë gjigantin LVMH, si Christian Dior, dikur i përkisnin dinastive familjare që hasnin probleme.

Për miliarderin është shumë e rëndësishme shmangia e një fati të tillë, prandaj të gjithë fëmijët e tij tashmë punojnë në LVMH, ku secili ka mentorin e tij dhe po përgatitet që në moshë të vogël për pozicionin që do të marrë një ditë.

Duke qenë se ishin ende adoleshentë, ata shoqëronin babanë e tyre kur ai vizitonte dyqanet ose udhëtonte jashtë vendit për të inspektuar njësi të ndryshme të grupit.

Këtë javë dy djemtë e tij do të hyjnë në shkollën e mesme të kompanisë, si një hap tjetër në procesin e trashëgimisë.

Ata janë 31-vjeçari Alexandre Arnault , i cili është në krye të kompanisë së bizhuterive Tiffany dhe vëllai i tij 29-vjeçar Frédéric, i cili së fundmi u emërua në krye të LVMH Ëatches.

48-vjeçarja Delphine, e cila është në krye të Christian Dior, dhe 46-vjeçari Antoine , shef i imazhit dhe komunikimit të grupit, kishin marrë pozicionet e tyre në bord rreth të njëjtës moshë. Dhe djali më i vogël i Arnault, 25-vjeçari Jean , i cili drejton departamentin e orëve të Louis Vuitton, gjithashtu pritet t’i bashkohet kompanisë pas disa vitesh.

Të gjithë po përgatiten të marrin drejtimin e grupit më të madh në botë të mallrave luksoze, me operacione që variojnë nga shtëpitë e modës Dior dhe Louis Vuitton te hotelet dhe argjendaritë Tiffany & Co, në një kohë kur sektori përballet me kërkesë të ngadalësuar, pas bumit të paprecedentë gjatë pandemisë.

Financial Times thotë, duke cituar njerëz të afërt me grupin, se është shumë herët për të ditur se kush do të marrë frenat. Delphine aktualisht mban pozicionin më të lartë , por analistët konsiderojnë të mundshëm një skenar ku dy ose më shumë nga fëmijët do të ndajnë përgjegjësinë e drejtimit të grupit.

Dhe sigurisht, mbetet për t’u parë nëse fëmijët e Bernard Arnault kanë në të vërtetë aftësitë për të drejtuar një biznes kaq të madh më mirë sesa një menaxher i jashtëm./vizionplus.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *