Subscribe

Kryeministri i Kosovës ka hedhur akuza të forta në drejtim të ndërmjetësin evropian të dialogut për normalizimin e raporteve me Serbinë, Mirosllav Lajçak. Ai deklaroi se Lajçak dhe Vuçiç e vunë përballë një skenari të përbashkët, gjatë takimit trepalësh në Bruksel.

 

Kurti tha se Lajçak pati një pozicionim të qartë të ndërmjetësit kundër Kosovës në përgjithësi, si dhe kundër Marrëveshjes për normalizimit të raporteve, në veçanti.

 

“Në takimin e parë nuk arritëm një mirëkuptim minimal, duke qenë se qëndrimi i dy zotërinjve, Borrel dhe Lajçak,  ishte që sekuencimi duhej të bëhej që të ishte i pranueshëm edhe për Serbinë e cila e donte Asociacionin si prioritet dhe heqjen e neneve për njohjen e ndërsjelltë.

Në takimin e dytë, atë trilateral me pjesëmarrjen e presidentit serb, u ekzpozova përballë në skenari të cilin zoti Lajçak duket se e kishte dizajnuar më përpara.

Pasi i propozova presidentit të serbisë planin e sekuencimit, Presidenti serb dhe Lajçak reaguan me të njëjtin mendim dhe shpërfillje të koordinuar. Të dy thanë që ky plan është shumë jorealist dhe rrjedhimisht e vetmja e rrugë përpara është zbatimi i pasekuencuar të negocimit të asociacionit të komunave. Nuk kisha shpikur e shtuar asgjë. Cdo gjë që shkruhej në propozimn tim ishte e nënshkruar nga të gjithë ne në Ohër.”

 

Ai shtoi se synimi i këtij skenari ishte që të zbatohej vetëm gjysma e marrëveshjes.

 

“Ditëve në vijim me siguri që unë do të kem takime me të gjithë faktorët ndërkombëtarë, të cilët kanë pranuar shtetin e Kosovës dhe të cilët dëshirojnë të na ndihmojnë, e të na përkrahin sa i përket shtetndërtimit demokratik, zhvillimit socio-ekonomik, por edhe sa i përket njohjeve ndërkombëtare, e në veçanti normalizimit të marrëdhënieve me Serbinë, e që tash e kemi zgjidhjen: është Marrëveshja Bazike e njohjes së ndërsjellë de-facto”, shtoi Kurti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *