Kur fillon plakja e trurit është një pyetje klasike. Si përgjigje shpesh mendohet se ky proces nis në dekadën e tretë të një personi. Por jo! Plakja e trurit fillon në moshën 20-vjeçare. Sidoqoftë, ka disa gjëra që mund të bëni për të zbutur situatën.

 

Sa shpesh e harroni pse keni hyrë në një dhomë apo e keni të vështirë të mbani mend një fjalë që dëshironi të thoni apo edhe informacionin që sapo ju kanë dhënë? Shumë njerëz mbi moshën 50 vjeç fillojnë të vërejnë një rritje të ndërprerjeve të tilla të trurit. Për fat të mirë, shumica e këtyre intervaleve janë normale dhe nuk janë shenja të një problemi të kujtesës ose funksionit njohës.

 

Megjithëse shumica e hulumtimeve për shëndetin e trurit janë kryer në njerëz të moshës së mesme dhe të moshuar, studimi i ri tregon se edhe në moshën e mesme truri mund të forcohet duke u përfshirë në aktivitete specifike kur është mes moshës 20 dhe 40 vjeç. Për shembull, në testet neuropsikologjike (të cilat lejojnë matjen dhe monitorimin e saktë të aftësive njohëse dhe aftësive të të menduarit), shumica e njerëzve duket se fillojnë të humbasin potencialin e tyre për funksionimin e trurit që nga mosha 20-vjeçare dhe sigurisht pas të 30-ave.

 

Gjithashtu interesante të theksohet se shkalla e plakjes së trurit lidhet me shkallën e plakjes në sistemet e tjera trupore. Në një studim për shkallën e plakjes tek të rinjtë e moshës 26 deri në 38 vjeç, ata që u rritën më shpejt në organe dhe sisteme të ndryshme (mushkëri, zemër, dhëmbë, veshka, mëlçi dhe sistem imunitar) treguan një ulje më të madhe të funksionimit njohës dhe plakja e trurit nis nga mosha 38 vjeç.

 

Cilat lloje të aktiviteteve në moshën e rritur ndikojnë në shëndetin e trurit dhe funksionin njohës në moshën e mesme? Një seri studimesh kanë ndjekur më shumë se 3,000 njerëz të moshës 18 deri në 30 vjeç për 25 vjet. Përfundimet e studimeve ishin këto:

 

  • Ajo që është e mirë për zemrën është gjithashtu e mirë për trurin! Të rriturit me shëndet më të fortë kardiovaskular dhe nivele më të larta të aktivitetit fizik në të 20-at dhe 30-at e tyre kishin një funksion njohës dukshëm më të fortë 25 vjet më vonë.

 

  • Nëse shikoni pak televizor, kjo shoqërohet me funksionin njohës më të fortë të së ardhmes. Të rriturit në të 20-at dhe 30-tat e tyre që shikonin televizior për më shumë se tre orë në ditë kishin shpejtësi dukshëm më të ulët të përpunimit të informacionit dhe fleksibilitet mendor 25 vjet më vonë, në moshën e mesme, sesa ata që shikonin më pak se tre orë në ditë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *