Ambasadorja e SHBA në OKB, Linda Thomas-Greenfield, tha se gjendja është tashmë në “nivelin 10” të alarmit mbi bllokadën e porteve të Ukrainës nga Rusia dhe ndikimin e saj në furnizimet globale të ushqimit.

 

“Mund t’ju them në një shkallë nga një deri në 10, ndoshta jemi në nivelin 10 të alarmit. Kjo krizë ka përkeqësuar atë që tashmë është një çështje serioze e pasigurisë ushqimore,” tha ajo për programin Newshour të BBC-së.

 

“Lufta e Ukrainës dhe agresioni i Rusisë në Ukrainë, bllokimi i porteve, bllokimi i grurit të Ukrainës për të dalë në treg, e ka përkeqësuar këtë situatë dhe e ka bërë atë edhe më të tmerrshme dhe ndikimi po ndihet në të gjithë botën.”

 

Në lidhje me çështjen e bllokadës dhe faktin që minat ukrainase janë gjithashtu të pranishme në ujërat përgjatë bregut të Detit të Zi së bashku me anijet ruse, ajo tha se besonte se çështja e minave po diskutohej gjithashtu nga Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres si pjesë e përpjekjet e tij për të bindur të dyja palët që të lejojnë furnizimet brenda dhe jashtë.

 

“Unë e kuptoj se kjo është pjesë e diskutimeve që Sekretari i Përgjithshëm po bën aktualisht dhe një pjesë e tyre është të kuptojë se si të hiqen ato mina dhe të hapet një lagje humanitare që do të lejojë anijet të shkojnë në portet në Detin e Zi”, tha ajo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *