Sëmundjet kardiovaskulare janë shkaku i katër nga dhjetë vdekjeve në Evropë (10,000 vdekje në ditë dhe 4 milionë në vit). Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) bën thirrje për zbatimin e politikave të synuara që do të kufizojnë prevalencën e hipertensionit. Fokusi është në uljen e konsumit të kripës.

“Zbatimi i politikave të synuara që synojnë reduktimin e konsumit të kripës me 25% mund të shpëtojë rreth 900,000 jetë të humbura nga sëmundjet kardiovaskulare deri në vitin 2030”, tha Hans Kluge, Drejtori Rajonal i OBSH-së për Evropën. “Marrja e lartë e kripës rrit presionin e gjakut, i cili është një nga faktorët kryesorë të rrezikut për sëmundjet kardiovaskulare si sulmet në zemër dhe goditjet në tru”, thuhet në raport.

Evropa ka prevalencën më të lartë të hipertensionit në botë. Në Geria Epirus, një në tre të rritur nga mosha 30 deri në 79 vjeç vuan nga hipertensioni, i cili shpesh shkaktohet nga konsumimi i kripës. Pesëdhjetë e një nga 53 vendet e rajonit kanë një konsum mesatar ditor të kripës mbi nivelin maksimal të rekomanduar nga OBSH prej pesë gramësh (një lugë çaji), kryesisht për shkak të ushqimeve dhe ushqimeve të përpunuara.

Sipas Organizatës, meshkujt kanë më shumë se dy herë më shumë rrezik të vdesin nga sëmundjet kardiovaskulare sesa femrat. Gjithashtu, mundësia që dikush i ri (midis 30 dhe 69 vjeç) të vdesë nga kjo lloj sëmundje është pothuajse pesë herë më i lartë në Evropën Lindore dhe Azinë Qendrore sesa në Evropën Perëndimore./vizionplus.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *