Ministri i Turizmit dhe i Mjedisit Blendi Klosi organizoi nje takim me kryetaret e bashkive të qarkut Korçë, ku në fokus të takimit kanë qenë detyrat që ka çdo kryetar për mirëmbajtjen e territorit pastër.

 

Në fjalën e tij nga Korça ministri është shprehur se ato po punojnë që ta prezantojnë Shqipërinë si destinacion turistik europian, por nga te gjithe diskutimet që kemi patur me operatorët turistike dhe të gjitha anketat që na vinë nga turistët e huaj pŕoblematika kryesore qe na shfaqin është pastërtia.

 

“Është një situatë absurde përsa i përket pastertisë, pasi realisht Shqipëria nuk mund të jetë e ndotur sepse nuk ka ndotës të mëdhenj, në kemi 100% prodhimin e energjisë bio, nuk prodhojmë indrustri që ndosin masivisht vendin, nuk kemi indrustri që prodhojnë mbetje të pafundme, por në jemi të papastër sepse mënyra e trajtimit të mjedisit na ka çuar në një situatë alarmante e cila kërkon një ndërhyrje imediate të të gjithë ne. Nuk mund të jetë një përpjekje e vetme të kryetarëve të bashkise apo e qeverise. Porosia e Kryeministrit është që të flasim shtruar dhe të bëjmë një masterplan të pastrimit të Shqipërisë nga veriu ne jug.Ne nuk mund te lejojme qe ne vitin 2020, megjithëse ka patur shumë ligje për pastrimin, ka ligj kuadër për trajtimin e mbetjeve urbane, ka një sërë institucionesh lokale dhe qendrore që kërkojnë apo te penalizoine këdo shkelës dhe ndotës të mjedisit që në 61 bashkitë e vendit vetëm 4 landfille janë të licensuara me kushte mjedisore pothujse gjithë situata tjetër është informale pasi nuk arrijnë as kushtet minimale të trajtimit si një landfill, vendepozitimi dhe mbetjet urbane me pak shi shperndahen kudo nepër Shqiperi.”

 

Ndër të tjera ministri Klosi ka theksuar se nuk janë njerzit qe e bejne kaq shume pis Shqipërinë, por vjen nga papastërtia vjen nga keqmenaxhimi i mbetur urban.

 

“Kemi pothuaj te gjithe ish komuna dhe disa bashki të vogla dhe disa bashki të mëdha qe vendgrumbullimet e mbetjeve te qyteteve i kanë pranë lumenjëve dhe sa herë që ka shi dhe fryhet lumi mbetjet urbane shpërndahen në të gjithë territorin shqiptar dhe shkojnë dhe në det duke shkaktuar tragjedi të mëdha si ajo qe ndodhi ne Lumin Buna me shperndarjen e qindra pulave te ngordhura vetem se depozitimi i tyre ishte bere ne menyre jo te studiuar dhe prane shtratit te lumit.Lumi mori vendepozitimin dhe e shperndau ne lumin buna,u krijua nje konflikt realme Malin e Zi, nje situate alarmante dhë emergjente. Kjo situate eshte kudo ne Shqiperi. Çeshtja e pare qe dua te diskutoj eshte qe ne duhet te fillojm te zbatojme ligjshmërinë, kryetarët e bashkive janë autoriteti që penalizohet drejtpërdrejt nëse sistemi i vendedozitimeve eshte ilegal. Ligji i mbetjeve eshte nga te paktat ligje qe ngarkon drejtperdrejt kryetaret e bashkise. Ne kemi nje vendim te keshillit te ministrave që përpiqet të rregulloje me formula shkencore përllogaritjen e kostove te bashkive. Kryetaret e bashkive me te drejte ankohen qe nuk e perballojne dot koston e madhe qe ka trajtimi i mbetjeve urbane me tarifen qe kane qytetaret por nuk ka asnje bashki sot ne Shqiperi qe ka nje situate te konsiderueshme qofte edhe te takses se vogel qe paguajne qytetarët.”

 

Gjithashtu ministri është shprehur se në lidhje me këtë situatë do të bëhet edhe rishikimi i buxheteve të bashkive për përballimin e investimeve qëduhen bere ne venddepozitimeve te mbetjeve urbane dhe natyrisht te kete situatë me të qarte per te arshurat qe mblidhen nga taksat lokale.

 

“Duhet diskutuar menyra se si nje qytetar i thjeshte paguan me nje qytetar qe ka biznes, sasia e ndotjes ne te dyja rastet është ndryshe. Prefekti është i autorizuar të krijojë një planoperacional të plotë për pastrim të plotë të gjith qarkut ashtu si 12 prëfektet e tjëre per te pasur nje operacion pastrimi qe duhet filluar ne muajin Tetor dhe te shkoje drejt pranveres te vitit te ardhshem qe gjith Shqiperia te jete e paster. Ligji ngarkon me pergjegjesi kryetaret e bashkise. Prefekti eshte i ngarkuare pergatise raportin midis pushtetit lokal dhe ministrise se mjedisit dhe infrastruktures edhe buxhetit te shtetit.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *