Ministri i Turizmit dhe i Mjedisit, Blendi Kosi së bashku me ministrin e Bujqësisë ka qenë i pranishëm në festën  lokale të Mandarinës të zhvilluar në konispol.

 

Ministri në fjalën e tij theksoi se Konispoli, është model suksesi sa i takon kultivimit, prodhimit dhe eksportimit te nje kulture gjithnje e me te kerkuar nga tregjet nderkombetare!

 

Një nga 365 masat, që ministri Klosi dhe stafi i tij ka programuar të zbatojë përgjatë vitit të ri, 2019, më shumë festa, më shumë optimizëm, më shumë dashuri për natyrën, traditën dhe prodhimet vendase. E tillë është festa e madarinës, e cila hyri në vitin e saj të shtatë. Një axhendë tepër interesante, që nisi në fshatin Mursi në Konispol me konkursin e vjeljes së mandarinave, dhe që vijoi këtë të diel në kalanë e Butrintit mes aktivitetesh dhe buzëqeshjesh, simboli dhe suksesi i këtij viti turistik.

 

“Jemi në një festë lokale, në një nga shumë festat e traditës që ne kemi organizuar nga veriu në jug. jemi në mes të nëntorit, kemi organizuar gjatë gjithë sezonit dhe jashtë tij, besimplotë se festa të tilla mund të ngjallin shumë më tepoër ptimizëm për turizmin shqiptar. Krijojmë më mundësi për atraksione të vërteta turistike. ajo që ndodhi sot, gara e vjeljes së mandarinave, këtu është një traditë, familjet vijnë, fëmijët mbledhin mandarina, organizojnë festa, piknik. jemi së bashku me një grup të madh kolegësh për të mbështetur këtë aktivitet të bashkisë së konispolit, për ti dhënë shembull të gjithëe shqioërisë se kemi nevojë për më shumë buzëqeshje, për më shumë festa, për këtë prodhim të bollshëm, kemi nevojë të kuptojmë se turizmi dhe natyra është një nga pasuritë më të mëdha të vendit tonë. Së bashku me ministrin Peleshi, me shumë kolegë të tjerë, jemi kudo në shqipëri në fushatën tonë për mbjelljen e 20 milion e 200 mijë pemëve deri në vitin 2020 dhe shembulli që shikojmë këtu por edhe investimet e reja në këtë zonë, ku vetëm këtë vit pritet të mbillen 1 milion pemë frutore nga biznese të ndryshme, na dëshmon se shqipëria ka shumë nevojë që të kemi më shumë mbjellje më shumë emë që prodhojnë bujqësi, që prodhojnë ekonomi dhe që njerëzit të arrijnë që përmes një plantacioni me pemë të jetojnë më mirë dhe të shijojnë. Prandaj, thirrja për më shumë festa është thirrja që na vjen nga buzëqeshja që gjejmë kudo në shqipëri, si brenda si jashtë sezonit turistik.”

 

Gjithashtu ministri Peleshi ka theksuar se Konispoli ka filluar të konsiderohet  si modeli ku bujqësia shqiptare duhet dhe po kërkojmë të shkojë.

 

“Pra, modeli i orjentimit nga tregu, i zgjedhjes së kultutrës që kërkon tregu, i shtrirjes i masivizimit të kësaj kulture, siç është mandarina, në rastin që po flasim në të gjithë zonën, në mënyrë që të japim shenja dhe të shfaqemi edhe në tregun ndërkombëtar. Ju e keni arritur, e keni ndërtuar këtë model. Por, ne duam që këtë model ta shtrijmë në të gjithë shqipërinë, megjithëse është e vështirë sepse shpesh herë fermerët janë të orjentuar nga tradita, megjithëse nuk kërkohet nga tregu. Jemi në një sipërfaqe prej 800 ha mandarina, nuk di një kulturë tjetër që të ketë arritur një shtrirje kaq të madhe. Këtë vit prodhimi është i bollshëm ka 30 mijë ton mandarina. Kemi gjithnjë e më shumë tregje që interesohen për mandarinën shqiptare, por edhe për shumë produkte të tjera. eksportet shqiptare po rriten nga viti në vit.”

 

Sipas tij modeli këtu është si të prodhohet shumë dhe mirë ajo që është më e kërkuara në treg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *