Ekonomia e Kinës ka vazhduar të shënojë rënie në çerekun e fundit të vitit 2018, duke nxitur shqetësime për ndikimin që mund të ketë ky rezultat në ekonominë globale.

 

Sipas të dhënave zyrtare, në tre muajt e fundit të vitit të kaluar, ekonomia është rritur për 6.4 për qind në krahasim me 6.5 për qind sa ka qenë në çerekun e tretë.

 

Statistikat kanë treguar se gjatë gjithë 2018-ës, ekonomia e Kinës është rritur në 6.6 për qind, njëherësh shifra më e ulët nga viti 1990.

 

Këto të dhëna kanë qenë të përafërta me parashikimet, megjithatë ato kanë theksuar shqetësimët e fundit për ulje të rritjes ekonomike në ekonominë e dytë më të madhe në botë.

 

Këto të dhëna kanë rritur brengat edhe për ndikimin që mund ta kenë në ekonominë globale, derisa lufta tregtare me Shtetet e Bashkuara është konsideruar t’i ketë kontribuuar kësaj situate.

 

Më herët gjatë këtij muaji, kompania Apple ka paralajmëruar se ulja e rritjes ekonomike në Kinë mund të ndikojë në shitjet e saj.

 

Ndërkohë kompanitë e prodhimit të makinave dhe ndërmarrje tjera kanë folur hapur për ndikimin që ka në to lufta tregtare me SHBA-në.

 

Presidenti amerikan, Donald Trump ka rritur tarifat në disa produkte kineze, duke i arsyetuar këto masa me siç ka thënë “praktika të padrejta tregtare”, të Kinës ndaj SHBA-së.

 

Edhe autoritetet kineze kanë vepruar njëjtë, duke ngritur shqetësime për luftë tregare midis dy vendeve me ekonomitë më të fuqishme në botë./ REL

Leave a Reply

Your email address will not be published.