E nisi me një paralajmërim ndaj fqinjit jugor, fjalimin e fillim vitit lideri i Koresë se Veriut, Kim Jong Un. Ai deklaroi se do te ketë lufte, nëse Koreja e Veriut do te provokohet nga persona jashtë vendit. Kim Jong Un foli per atë qe e quajti lufte te shenjte per drejtësi, megjithatë qëndroi larg kërcënimeve per arme bërthamore dhe raketa.

“Ne do te vazhdojmë te punojmë per arritjen e paqes ne gadishullin Korean dhe stabilitetin ne rajon. Por nëse provokatoret do te na prekin sadopak, ne do te përgjigjemi pa mëshire me nje lufte te shenjte te drejtësisë”.

Megjithatë, per analistet ky fjalim nuk vlerësohet dhe aq provokues, pasi Koreja e Veriut synon te përmirësoje marrëdhëniet me fqinjin jugor, por edhe me Kinën, aleati i saj strategjik dhe ekonomik. Ndonëse nuk i ofroi dialog Seulit e akuzoi per rritje te mosbesimit dhe nga ana tjetër edhe Uashingtonit, Kim Jong Un tha se ishte i hapur per bisedime me keto qe është i interesuar per ripajtim dhe paqe ne gadishullin Korean.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *