Metatarsalgjia: Një nga efektet më të zakonshme të takave të larta

 

Takat i bëjnë artikolacionet tona të pozicionohen sikur jemi në majë të gishtërinjve. Taka e rrit presionin në pjesën e përparme të këmbës. Nëse me këpucë të sheshta, pesha shpërndahet saktë midis thembrës dhe këmbës së përparme, me taka imponohet një sasi më e madhe e ngarkesës (dhe për këtë arsye stresi) në pjesën e përparme të këmbës. Më saktë te metatarsalet!

 

Inflamacioni i këtyre nyjeve shkakton të ashtuquajturën metatarsalgjia.

 

Jo vetëm kaq: sa më e lartë taka, aq më shumë gishtat do të zgjaten përpara, ose do të jenë “të palosura për lart”. Nëse ruhet për një kohë të gjatë, ky pozicion shkakton stres shtesë në nyjen midis metatarsaleve dhe gishtave.

 

Fashiti plantar apo fashiti i shputës

 

Në terma të thjeshtë, fashiti i shputës ndodh kur indet nën shputën e këmbës (në veçanti fasha e shputës) pësojnë acarim. Dhimbjet ose tensionet e lokalizuara shkaktohen në mes të shputës dhe në mes të thembrës.

 

Përdorimi i këpucëve me taka, por edhe shapkave me gisht në këtë rast, janë kontribues të kësaj patologjie.

 

Gishtat, duke qenë në pozicion të zgjatur, vendosin fashën e shputës në një pozicion të shtrirjes së vazhdueshme. Meqenëse taka është një bazë mbështetëse shumë më e vogël dhe më e paqëndrueshme sesa një këpucë e ulët, ajo kërkon punë të vazhdueshme të muskujve të kyçit të këmbës dhe të këmbës për të ruajtur ekuilibrin.

 

Hallux Valgus ose kallot

 

Takat janë një nga faktorët që mund të kontribuojë në zhvillimin e tyre, kur përdoret shpesh dhe për shumë vite. Por ka edhe një rrezik tjetër: gjerësia e pjesës së përparme të këpucës.

 

Takat e theksuara ose të ngushta në pjesën e përparme (dhe kjo vlen për çdo lloj këpucësh) zvogëlojnë hapësirën e gishtërinjve. Këta të fundit, për këtë arsye, duhet të “shtypin” njëri-tjetrin për të gjetur një mënyrë më të qartë qëndrimi.

 

Gishti i çekanit

 

“Gishti i çekanit” është një deformim që prek kryesisht gishtin e 2-të dhe karakterizohet nga një kënd anormal i nyjës qendrore të gishtit. Përveç se është e dhimbshme, sigurisht që nuk është gjendja më estetike që ekziston./ Living

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *