Snooze mund t’ju japë kënaqësi të menjëhershme, por në fakt fragmenton dhe minon cilësinë e gjumit, tha neuroshkencëtari Brandon Peters për CNN.

Për orët e fundit të gjumit, njerëzit zakonisht hyjnë dhe dalin nga faza e katërt dhe e fundit e ciklit të gjumit, i njohur si gjumi i lëvizjes së shpejtë të syve (REM). Kjo fazë është veçanërisht e rëndësishme për përpunimin e kujtesës dhe të menduarit krijues, shtoi ai. Fragmentimi i asaj faze gjumi mund të ndikojë në funksionin e trurit.

Ai rekomandon vendosjen e një alarmi, duke lejuar që gjumi i thellë të vazhdojë pa ndërprerje derisa të duhet të zgjoheni në mëngjes.

Disa çrregullime të gjumit mund të bëjnë që dikush të ketë probleme me zgjimin në mëngjes me vetëm një alarm, siç është inercia e gjumit, e cila shkakton një tranzicion të vështirë nga gjumi, tha për CNN in Dr. Kathy Goldstein, një mjeke në Qendrën për Çrregullime të Gjumit Michigan. Kjo mund të bëjë që dikush pa vetëdije të fikë dhe të shtyjë alarmet kur zgjohet për herë të parë.

Megjithatë, më shpesh sesa jo, dikush që ka nevojë për alarme të shumta për t’u zgjuar në mëngjes është i privuar nga gjumi, tha ajo. Së pari, përpiquni të arrini tek shkaku kryesor i këtij problemi, duke filluar nga fakti nëse po flini mjaftueshëm.

Shumica e të rriturve kanë nevojë për rreth 7 deri në 9 orë gjumë në natë, por duhet kohë për të përcaktuar se sa gjumë keni nevojë. Një arsye tjetër pse dikush mund të luftojë me orën e ziles çdo mëngjes është sepse ata janë natyrisht një buf nate, por orari i tyre i punës kërkon që ata të zgjohen herët.

“Megjithatë, ka mënyra për të ndryshuar gradualisht orën e trupit dhe për ta bërë më të lehtë mëngjesin e hershëm”, shtoi ajo.

Ekspertët rekomandojnë testimin e orëve të ndryshme të alarmit, të tilla si ato që përdorin një dritë ose një alarm që ju bën të ngriheni nga shtrati për ta fikur. Marrja e 15 deri në 30 minuta rrezet e diellit në mëngjes mund të ndihmojë gjithashtu në ndryshimin e orës së brendshme të trupit dhe është veçanërisht e rëndësishme për ata që janë bufaj natyralë të natës. Është gjithashtu e rëndësishme të zgjoheni dhe të shkoni në shtrat në të njëjtën kohë çdo ditë, tha Goldstein.

Goldstein rekomandon lëvizjen e kohës së gjumit 30 minuta më herët çdo disa ditë, ose një orë më herët një herë në javë për ata që duan të ndryshojnë orën e trupit. Shmangia e dritave të ndritshme dhe kufizimi i kohës së ekranit në 4 orë para gjumit mund të ndihmojë gjithashtu në promovimin e prodhimit natyral të melatoninës në trup, shtoi ajo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *