Çdokush mund të jetë një shopaholic, megjithëse një profil i caktuar ka më shumë gjasa të ketë këtë çrregullim se të tjerët. Në përgjithësi, zakonisht është një grua e re me qasje të lehtë në internet.

Sipas vlerësimeve globale në vendet e zhvilluara, femrat priren ta kenë këtë problem më shumë se meshkujt, në një shkallë më të lartë.

Ata gjithashtu shpenzojnë më shumë kohë duke zgjedhur produktin dhe nuk blejnë gjënë e parë që shohin, e cila është më e zakonshme tek meshkujt.

Ka shenja dhe sjellje të ndryshme që mund t’ju paralajmërojnë për varësinë ndaj blerjeve.

Keni një dëshirë të pakontrollueshme për të blerë: Varësia nga blerja është një detyrim. Personi dëshiron të ketë një produkt të ri, pa marrë parasysh sa dhe sa më shpejt të jetë e mundur. Kjo çon në simptoma ankthi që mund t’i njohim kur i kemi.

Humbja e kontrollit: Një karakteristikë e të gjitha varësive është vështirësia e pacientit për të kontrolluar veten. Kur nuk mund të ndaloni së shpenzuari apo blerja e shumë artikujve, kjo tregon se jeni një shopaholic.

Zakoni pushton aspekte të tjera të jetës: Një tjetër shenjë e varësisë është se ai ndikon në pjesë të ndryshme të jetës së personit. Nuk prek vetëm një aspekt, por ndikon në familjen, punën dhe jetën shoqërore.

Jeni të frustruar që nuk jeni në gjendje të blini: Bëheni nervoz, të shqetësuar dhe nervoz sepse nuk mund të blini atë që dëshironi. Është normale të shqetësoheni pak kur nuk keni gjetur diçka që dëshironi. Por nëse shqetësoheni shumë, atëherë mund të jetë patologjike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *