Deti është vendi i duhur që të gjithë zgjedhin për të kaluar pushimet dhe për tu qetësuar pas një ditë të nxehtë dhe të lodhshme.

 

E kemi përjetuar të gjithë, sidomos nëse jetojmë në një qytet të madh: mjafton të kaloni një fundjavë të shkurtër në det për të shkuar në shtëpi me një ngjyrë të bukur, një pamje më të shëndetshme dhe më dinjitoze dhe një humor të relaksuar dhe të ngritur.

 

Të lumtur në det

Një libër i botuar disa vjet më parë, me titull “Blue Mind Mente e acqua” nga Ëallace J. Nichols, mblodhi rezultatet e studimeve të shumta shkencore të kryera gjatë një dekade, sipas të cilave afërsia me ujin favorizon lirimin në tru të dopaminës, serotoninës dhe oksitocinës, që konsiderohen në përgjithësi si neurotransmetues të lumturisë dhe mirëqenies. Uji na sjell përsëri në gjendjen tonë natyrore, siç ishim në barkun e nënës: edhe thjesht edhe duke vëzhguar një panoramë të detit në fotografi nxit relaksimin në një nivel nënndërgjegjësie; duke qenë afër ujit (dhe madje edhe më mirë të zhytur në të) përmirëson hapësirën e vëmendjes. Më në fund, ngjyra blu gjeneron qetësi dhe lehtësim dhe konsiderohet nga shumica e njerëzve si ngjyra e tyre e preferuar.

 

Deti rigjeneron

Një notim i këndshëm mes valëve të detit, një shëtitje në bregdet ose uji që arrin këmbët, ose thjesht duke u zhytur deri në bel duke lënë veten të masazhohet nga lëvizja e valëve: këto janë gjërat që bëjmë zakonisht në një ditë në plazh, por në praktikë ne kemi rikthyer të gjitha hapat e një seance në palestër dhe në qendrën Ëellness: sport, aktivitet me ndikim të ulët, hidromasazh. Plus mundësinë për të shijuar përfitimet e kripës së detit të thithur nga lëkura jonë. Me pak fjalë, plazhi mund të bëhet një spa fantastike në ajër të hapur.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *