Nej tjetër sulm kamikaz pas te cilit besohet se qëndron Shteti Islamik është shënuar ne Siri. Nje kamikaz me nje biçiklete bombe shpërtheu veten ne qytetin Hasakeh, duke shkaktuar te paktën 16 te vdekur dhe mbi 40 te plagosur. Sulmi ndodhi jashte nje dyqani buke.
Kjo ngjarje ishte e fundit ne nje seri sulmesh te ISIS. Me i rendi ishte ai i ndodhur ne Bagdad, ku nga shpërthimet me bomba gjeten vdekjen me shume se 250 persona. Sulmi konsiderohet me i rendi qe nga pushtimi i Irakut ne vitin 2003. Te gjitha keto shpërthime, përfshire ate te Stambollit edhe sulmet ne Arabinë Saudite sipas eksperteve amerikane tregojne se Shteti Islamik po perdor shënjestra te ndryshme ne vende te ndryshme dhe ndalimi i tij eshte nje sfide. Sipas nje analisti te CIA-s, sulmet ndaj ISIS ne bastionin e tyre ne Raka jane te pamjaftueshme. Shteti Islamik po i ngjason gjithnjë e me shume organizatës Al Kaeda, qe ne shume fokusohej ne sulme te shkalles se gjere, sesa ne përpjekjet per ruajtjen e kontrollit te territorit. Eksperte te antitierrorit thonë se eshte e vështire te ndalen sulmet ndaj civileve dhe metodat nga sulmet me nje kamikaze, ne bomba te vendosura ne kamionë, apo ne raste pengmarrjesh. Rekrutimi dhe propaganda shihen si pika kyçe te militanteve, megjithatë bashkëpunimi diplomatik, shkëmbimi i informacioneve te shërbimeve sekrete dhe gjurmimi i burimeve financiare jane te rëndësishme ne luftën kundër ISIS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *