Ndotja e ajrit u njoh për herë të parë nga drejtësia britanike si një faktor kryesor në vdekjen e një fëmije: Ella Kissi-Debrah, vdiq në 2013 në moshën nëntë vjeç nga astma në Londër, një mjek i gjykuar sot të gjykatës së Londrës në Southëark.

 

E lindur në një familje me rrënjë afrikane që banonin në periferitë jug-lindore të kryeqytetit të Mbretërisë, ajo vdiq pasi u shtrua në spital 27 herë në 3 vjet.

 

Prindërit u thanë hetuesve se ata kurrë nuk ishin vënë në dijeni të rreziqeve që vijnë nga ndotja për shëndetin e fëmijës.

 

E rritur në një shtëpi në South Circular Road në periferi  të Leëisham në skajin jug-lindor të Londrës, Ella Kissi-Debra u dorëzua në krizën e fundit të astmës mbi shtatë vjet më parë, pas një kalvari të gjatë të shtrimeve në spital

 

Vajtjet me urgjencë në spital nisën në vitin 2010.

 

Sipas një raporti nga mjeku profesor Stephen Holgate, jeta e Ella ishte “në fije të perit” përpara sulmit fatal. Ndërsa për magjistratin hetues Philip Barloë, vendimi tani është i qartë. Pas dy javësh dëgjimesh ad hoc – Barloë tha:

 

“Unë arrita në përfundimin se ajo vdiq nga astma”, por që “ekspozimi i tepruar ndaj ndotjes së ajrit kontribuoi në këtë rezultat tragjik”.

 

 

Ndër shkaqet e vdekjes, mjeku ligjor pastaj renditi zyrtarisht, “dështim akut të frymëmarrjes; një formë e rëndë e astmës; ekspozimi ndaj ndotjes”.

 

 

Nëna e fëmijës, Rosamund dhe dy nga vëllezërit e Ella morën pjesë në leximin e vendimit.

 

Duke komentuar përfundimin e procesit gjyqësor, avokatët e Rosamund Kissi-Debrah nënvizuan se përfshirja në certifikatën e vdekjes e ndotjes së mjedisit si një shkak kontribues i vdekjes është i pashembullt në historinë e drejtësisë britanike, “dhe ndoshta në të gjithë botën”:

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.