Irani ka hapur një kapitull të ri në marrëdhëniet politiko-ekonomike me botën, pas hyrjes në fuqi të paktit për heqjen e sanksioneve ekonomike për Teheranin zyrtar nga ana e SHBA-së, Evropës dhe Kombeve të Bashkuara, në këmbim të ndalimin të armëve bërthamore.

Federika Mongerini: Kjo arritje tregon qartësisht se me vullnet politik dhe me dialog shumëpalësh diplomatik, mund të ketë arritje të mëdha. Ne mund të zgjidhim në praktikë edhe çështje shumë të komplikuara, të cilat mund të zbatohen me shume efikasitet.

Javad Zarif: Të gjitha palët qëndrojë të bindura se kjo është një marrëveshje historike dhe e ndershme, të vjen në shërbim të gjithsecilit. Zbatimi i saj do të japë një kontribut të rëndësishëm për paqen dhe stabilitetin rajonal dhe sigurinë globale.

Ky pakt u përshëndet edhe nga sekretari amerikan Kerri.

John Kerri: Ne mirëpresim qëndrimin e Iranit, i cili ka mbajtur të gjitha premtimet e tij. Ne do te vijojmë të bëjmë të njëjtën gjë, por njëkohësisht qëndrojmë shumë vigjilent për zbatimin e paktit në vitet e ardhshme.

Heqja e sanksioneve për Iranin do të zhbllokojmë 100 miliardë asete të Iranin, dhe të më mundësoj tregtinë ndërkombëtare të naftës me 1.1 milion fuçi nafte bruto në ditë nga ky shtet si dhe do krijojë rrugë të lirë për blerjen e 114 avionëve airbus nga partnerët eruopian. Nga ana e tij, Irani do të mundësojë transparencë dhe monitorim për ekspertët e huaj të programit të tij bërthamor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *