Gjigandi kinez i teknologjisë Alibaba ka njoftuar planet për të nxjerrë në treg produktin e tij të stilit ChatGPT të inteligjencës artificiale (AI) të quajtur Tongyi Qianwen.

 

Njësia e saj e informatikës cloud thotë se do të integrojë chatbotin nëpër bizneset e Alibaba në të ardhmen e afërt, por nuk dha detaje mbi afatin e tij kohor, raporton BBC.

 

Në muajt e fundit, kompanitë e teknologjisë në mbarë botën kanë zbuluar të ashtuquajturat chatbot-et e tyre gjeneruese të AI.

 

Në fillim të këtij viti, Alibaba zbuloi se po punonte për një aplikacion rival të ChatGPT.

 

Tongyi Qianwen përkthehet përafërsisht si kërkimi i një përgjigjeje duke bërë një mijë pyetje, megjithëse Alibaba nuk ka dhënë një version anglisht të emrit.

 

“Ne jemi në një moment të fundit teknologjik të nxitur nga AI gjeneruese dhe informatikë cloud,” tha kryetari dhe shefi ekzekutiv i Alibaba, Daniel Zhang, ndërsa Tongyi Qianwen u lançua.

 

Kompania tha se Tongyi Qianwen, e cila është e aftë të punojë në anglisht dhe në gjuhën kineze, fillimisht do të shtohet në DingTalk, aplikacionin e mesazheve të Alibaba në vendin e punës.

 

Ajo do të kryejë një sërë detyrash duke përfshirë kthimin e bisedave në takime në shënime të shkruara, shkrimin e e-maileve dhe hartimin e propozimeve të biznesit, tha kompania.

Alibaba tha se do të integrohet gjithashtu në Tmall Genie, i cili është i ngjashëm me altoparlantin inteligjent të asistentit zanor Alexa të Amazon.

 

Interesi për AI gjeneruese është rritur që nga lëshimi i ChatGPT nga OpenAI i mbështetur nga Microsoft në nëntor.

 

AI gjeneruese është në gjendje të mësojë nga të dhënat e kaluara për të krijuar përmbajtje të padallueshme nga puna njerëzore.

 

ChatGPT mund t’u përgjigjet pyetjeve duke përdorur gjuhë natyrale, të ngjashme me njeriun dhe gjithashtu mund të imitojë stile të tjera shkrimi, duke përdorur internetin siç ishte në 2021 si bazën e të dhënave të tij.

 

Microsoft ka shpenzuar miliarda dollarë për teknologjinë, e cila u shtua në motorin e saj të kërkimit Bing në shkurt.

 

Gjigandi i softuerit amerikan tha gjithashtu se do të vendosë një version të ChatGPT në aplikacionet e tij të Office, duke përfshirë Word, Excel, PowerPoint dhe Outlook.

 

Google e Alphabet dhe grupi kinez i teknologjisë Baidu kanë njoftuar gjithashtu modelet e tyre të AI dhe kanë lëshuar chatbot të ngjashëm.

 

Të martën, rregullatori i hapësirës kibernetike i Kinës zbuloi projekt-masat për menaxhimin e AI gjeneruese.

 

Sipas rregullave të propozuara, kompanitë do të jenë përgjegjëse për legjitimitetin e të dhënave të përdorura për të trajnuar teknologjinë, tha Administrata e Hapësirës Kibernetike të Kinës.

 

Publiku ka kohë deri më 10 maj për të dhënë komente mbi propozimet.

 

Muajin e kaluar, një grup figurash të profilit të lartë në industrinë e teknologjisë bëri thirrje që trajnimi i sistemeve të fuqishme të AI të pezullohej mes frikës së një kërcënimi për njerëzimin.

 

Shefi ekzekutiv i Twitter, Elon Musk dhe bashkëthemeluesi i Apple, Steve Wozniak, ishin mes atyre që nënshkruan një letër të hapur që paralajmëronte për rreziqet e mundshme, dhe thanë se gara për të zhvilluar sisteme AI është jashtë kontrollit.

 

Ndërkohë, një raport i fundit nga banka investuese Goldman Sachs vlerësoi se AI mund të zëvendësojë ekuivalentin e 300 milionë vendeve të punës me kohë të plotë .

 

Në fillim të këtij muaji, Italia u bë vendi i parë perëndimor që bllokoi ChatGPT , me autoritetin e mbrojtjes së të dhënave të vendit duke përmendur shqetësimet e privatësisë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *