Presidenti amerikan Barak Obama mbërriti ne Gjermani ne vizitën e fundit te tij ne këtë vend, ne postin e kreut te shtetit. Ne aeroportin e Hanoverit ai u prit nga kryeministri i Saksonise se poshtme, Stephen Weil. Gjate qendrimit dyditor, Obama dhe delagacioni qe e shoqëron takohen me kancelaren gjermane Angela Merkel. Jo vetëm çështje te biznesit, por edhe te politikes, jane pjese e axhendes te Obames. Se bashku me Merkel Obama merr pjese ne ceremonin e hapjes se nje panairi industrial, ndersa diten e hene do te marre pjese ne nje samit sigurie se bashku me Merkel, si dhe presidentin francez Hollonde dhe kryeministrat britanik e italian, Cameron e Renzi. Ne fokus eshte shkembimi i informacioneve te sherbimeve secrete mes vendeve pas sulmeve terroriste ne France dhe Belgjike. Liderët do te diskutojnë si te gjejnë nje zgjidhje politike per luftën civile ne Siri, apo per krizën e emigranteve. Përpara mbërritjes se Obames ne Hanover, qyteti u përfshi nga protestat. Me shume se 30 mije persona dolen neper rruge per te kundërshtuar marrëveshjen Transatlantike dhe te partneritetit te Investimeve mes SHBA dhe BE, qe parashikon t’u ofroje shërbimet publike evropiane ne fushën e shëndetësisë, arsimit dhe ujrave kompanive amerikane. Demonstruesit jane te shqetësuar se standardet e BE oper sigurinë ushqimore dhe ambientin do te ulen per te qene me prane atyre te SHBA dhe se do te kete me pak mbrojtje per punonjësit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *