Shëndeti i syve është një nga ato gjëra për të cilat nuk mendojmë shumë derisa diçka të shkojë keq.

 

Ekspertët paralajmërojnë se duhet të kujdeseni në kohë për zakonet e mira që do t’ju mbajnë shikimin të shëndetshëm. Ka gjëra që mund të bëni çdo ditë që mund të rrezikojnë shëndetin e syve tuaj dhe potencialisht madje të çojnë në verbëri, shkruan Eat This.

 

Pirja e duhanit

“Tymi në ajër irriton drejtpërdrejt sytë”, thotë Howard R. Krauss, neuro-oftalmolog amerikan.

“Pirja e duhanit, përfshirë pasiv, është fajtor për kataraktin progresiv të hershëm dhe më të shpejtë, dhe për rritjen e rrezikut të sëmundjeve vaskulare që mund të çojnë në ndryshime brenda retinës ose nervit optik. Për më tepër, duhanpirësit gjithashtu kanë më shumë gjasa të vuajnë nga degjenerimi makular me progresion të shpejtë”, shpjegon Krauss.

 

Diabeti i pakontrolluar

Diabeti është shkaku kryesor i verbërisë te të rriturit e moshës 18 deri në 64-vjeç. “Çdokush me diabet ose me një rrezik të shtuar të diabetit është gjithashtu në rrezik për sëmundje të syve, të tilla si retinopatia diabetike dhe edema makulare, dhe glaukoma dhe katarakti,” tha Timothy Murray, një specialist i retinës nga Majami.

Nëse keni diabet, mbroni shikimin tuaj duke e mbajtur atë nën kontroll – një dietë të shëndetshme, peshë të duhur dhe vizita të rregullta te mjeku okular.

“Zbulimi i hershëm, trajtimi në kohë dhe kujdesi i duhur pasues mund të zvogëlojnë rrezikun e një personi për humbje serioze të shikimit për shkak të sëmundjes së syrit diabetik me 95 për qind,” inkurajon Murray.

 

Fërkimi i syve

Fërkimi i syve ju vë në rrezik të zhvillimit të keratokonusit, një sëmundje që shkakton dobësimin progresiv të kornesë dhe ndryshimin e formës me kalimin e kohës.

“Kjo krijon turbullim dhe shtrembërim në shikimin tuaj, dhe në raste të rënda mund të kërkojë një transplant të kornesë për të përmirësuar gjendjen,” tha Barrett Eubanks, një okulist nga Kalifornia.

Ai shton se në vend të fërkimit të syrit, këshillohet që të trajtohen acarimet, kruajtjet dhe arsyet e tjera pse duhet të fërkoni sytë.

 

Nuk mbani syze

Sytë shpesh, sidomos gjatë ndërtimeve dhe punimeve të ngjashme, kërcënohen nga objekte të ndryshme që mund të bien në sy dhe t’i dëmtojnë. Prandaj, rekomandohet të mbani syze kur është e mundur.

 

Nuk mbani syze dielli

Oftalmologu amerikan Benjamin Bert përshkruan gjallërisht se syzet e diellit janë si krem mbrojtës për lëkurën.

“Rrezatimi UV mund të shkaktojë dëmtime në shumë pjesë të syrit, duke përfshirë djegiet në sipërfaqe dhe madje edhe strukturat brenda syrit tonë. Dëmtimi UV i thjerrëzës së kristalit brenda syrit tonë mund të çojë në formimin e hershëm të kataraktit”, paralajmëron Bert, duke shtuar se të gjithë duhet të mbajnë syze dielli që bllokojnë 100 për qind dritën ultravjollcë, si dhe rrezet UVA dhe UVB.

 

Shikimi i diellit

Oftalmologu Bert shpjegoi se sasia e energjisë që shpërndahet nga dielli, edhe përmes syzeve të duhura, mund të krijojë aq shumë nxehtësi në sy, saqë mund të shkaktojë djegie në retinë. Një dëmtim i tillë njihet si retinopatia diellore. Edhe pse shpesh është një formë afatshkurtër e humbjes së shikimit, Bert vëren se djegiet mund të jenë të përhershme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *