Në Forumin Shkencor mbi ‘Investimet efektive në shërbimet kirurgjikale dhe ndikimi në shëndetin e pacientëve’, me pjesëmarrjen e ekspertëve të Institutit të Shëndetit Publik, mjekë të QSUT-së dhe drejtues të Universitetit të Mjekësisë, Ministrja e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale Ogerta Manastirliu, ka vënë theksin në përfitimet në shëndet që kanë sjellë investimet në shërbimet kirurgjikale.

 

“Vlerësohet që ditëqendrimi është ulur me 2 herë, krahasuar me fillimet e punës sonë, kur infeksionet e plagëve operatore ishin mbi 35%. Reduktimi tyre, tashmë ndër vite është një fakt, i cili, jo vetëm është i matshëm, por ajo që është me rëndësi është që jeta e qytetarëve sot është më e sigurt dhe pacienti sot në spital, jo vetëm merr shërbim më shpejt, por edhe shërimi tij ndodh më shpejt, pikërisht në sajë të investimeve të kryera dhe punës që bëjnë profesionistët tanë në strukturat spitalore të kirurgjisë. Nga momenti i pikënisjes së këtij programi, të sterilizimit dhe instrumenteve kirurgjikale, janë mbi 400 mijë ndërhyrje të kryera në sistemin shëndetësor me standarde evropiane”,- tha Ministrja Manastirliu.

 

Gjatë këtij forumi shkencor, Ministrja e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale tha se është ulur ndjeshëm dhe përdorimi i antibiotikëve, por nga ana tjetër, u ka kërkuar drejtuesve të spitaleve, standardizimin e protokolleve në këtë drejtim, me qëllim ruajtjen e shëndetit të qytetarëve.

“Të dhënat e studimit të ISHP-së, në raport me vitin 2014, tregojnë se, është ulur me 20% përdorimi antibiotikëve në ditët post-ndërhyrje dhe besoj që këtu kemi shumë për të thenë në raport me atë që spitalet duhet të bëjnë.

 

E para drejtuesit e spitaleve, së bashku me stafet teknike dhe me njësitë e infeksioneve spitalore, duhet që të kenë në mënyrë periodike evidencat e përdorimit të antibiotikëve. Nuk ka më asnjë justifikim tek përdorimi antibiotikëve pa të gjithë analizat mirkobike, sepse nuk mund të përdoren antibiotikët sepse kështu ka qënë bërë dhe të vazhdojmë me modelin e vjetër. Eshtë përgjegjësi e drejtuesve të institucioneve dhe stafeve teknike për t’i shpallur luftë antibiotiko-rezistencës”,- tha Manastirliu.

 

Prof. Arben Gjata tha se falë investimeve të kryera dhe programit të sterilizimit ka indikatorë të përmirësuar vitet e fundit, siç janë ulja e ditëqëndrimit në spital dhe reduktimi i infeksioneve spitalore.

 

“Nëse e marrim nga viti 2019 gati 90% e operacioneve bëheshin me kirurgji tradicionale, kirurgji të hapur, e cila rriste riskun. Sot mbi 98% realizohen totalisht në mënyrë laparoskopike, gjë që ul ditëqëndrimin, ul riskun e infeksioneve”,- u shpreh prof. Gjata.

Të dhënat studimore të Institutit të Shëndetit Publik në Forumin Shkencor për ‘Investimet Efektive në Shërbimet Kirurgjikale. Ndikimi në Shëndetin e Pacientëve’, tregojnë qartë për efektin pozitiv të programit të sterilizimit dhe instrumeneteve të rinj kirurgjikalë në reduktimin e infeksioneve spitalore, duke rritur sigurinë për shëndetin dhe jetën e pacientëve.

 

Studimi i kryer nga ISHP, krahasoi të dhënat e infeksioneve spitalore, infeksioneve të plagëve operatore dhe shpërthimet epidemike të ndodhura përpara apo pas vitit 2014 dhe pas vitit 2021. Gjithashtu u krye vlerësimi i përdorimit të antibiotikëve dhe infeksioneve spitalore në të njejtat periudha në disa spitale të vendit  (Spitali Rajonal Lezhë, Spitali Rajonal Vlorë, Spitali Universitar ‘Shefqet Ndroqi’ dhe Klinika 3 Kirurgjikale e Qendrës Spitalore Universitare “Nënë Tereza”, Tiranë).

 

Të gjithë treguesit tregojnë se: Gjatë vitit 2021 vihen re më pak infeksione të plagëve operatore, ku nuk ka patur izolime për patogjenë të ndryshëm në karahasim me vitet e mëparshme. Gjatë vitit 2021 nuk janë vënë re shpërthime epidemike në spitalet e vendit nga infeksionet spitalore që tregon një përmirësim të mjedisit spitalor, sterilizimit dhe dezinfektimit dhe masave të tjera.

 

Në studim u evidentua një rënie me 2 herë e ditëqendrimit spitalor si dhe rënie në 20% të rasteve të pacienteve që kanë përdorur antibiotikë në shërbimet kirurgjikale, që lidhet në mënyrë të drejtëpërdrejtë edhe me uljen e infeksioneve që trajtohen me to.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *